Брюксел притисна Гърция да отвори границите

Европейската комисия е поискала от гръцките власти да осигурят свободно движение на стоки през българо-гръцката граница.

„Поискахме от гръцките власти да осигурят свободно движение на стоки през границата. Очакваме протестиращите гръцки фермери да вземат решение за по-нататъшните си действия през предстоящите почивни дни”, каза говорителят на Европейската комисия Тон ван Лийроп, цитиран от БНР.
По думите му, ако пътната блокада продължи и през следващата седмица, в Брюксел ще бъде проведена среща на техническо ниво с гръцки представители, за да се търси решение на проблема.

От Брюксел обаче заявиха, че не могат да вземат отношение по евентуални български искове за компенсации.
Ако дадена страна членка на ЕС смята, че има основания да иска компенсации за щети, причинени от друга, това може да стане само на двустранна основа, обясни говорителят на ЕК. Той каза още, че веднага след като са получили писмото на българския премиер Бойко Борисов, от Европейската комисия са започнали да проучват случая.
С всеки час нараства размерът на исканите от България компенсации заради загубите, които търпи страната от блокадата на българско-гръцката граница от гръцките фермери. Това каза по-рано премиерът Бойко Борисов в отговор на журналистически въпрос. Вчера страната ни започна процедура в съда в Люксембург за искане за компенсации за загубите, които търпи, допълни той.
“Стачката може да е 10 дни, 20 дни, може и един месец да е. Не знаем какво да работим, за да знаем от какво ще имаме файда. Да кажат отглеждайте това нещо, ще се изкупи. Ние не знаем какво да отглеждаме и не знаем какво ще се изкупи. Това, което даваме, не си взимаме парите. По-добре да ни кажат – не правете нищо – да се махнем и ние да се знае, че няма да има земеделие. Бензинът е едно евро. Трябват ми 500 евро на ден, за да ми работи тракторът, от къде да ги намеря? Да направят някакви преференциални цени за земеделските производители и да има едни статични цени, едни минимални цени, които да се гарантират.“ Това разказа стачкуващият фермер Агапиос Лазаридис, цитиран от програма „Хоризонт“.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *