БСК: Двойно повече са болничните на заетите в икономиката за 15 години

От 2000 година досега издадените болнични листове на заетите в икономиката са нараснали с 50 на сто. Данните оповести председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев. Броят им е скочил от 10 на 15 млн., с подчертан ръст от 2011 година, когато на работодателите бе вменено задължението да заплащат първите три дни:

Това е едно от нещата, отдушници в икономиката, в които преливат дефектите в управлението на икономиката. Това е потвърждение, че сивият сектор пълзи и оттам-нататък започва да има други измерения, защото започва да се опразва бюджетът на НОИ.

За същия период от време инвалидните пенсии са нараснали повече от два пъти – от 200 000 на 450 000. Възможностите за овладяване на тази тенденция ще се обсъждат до края на годината, допълни Данев :

Първият и най-прост механизъм е хоризонтални връзки между Министерство на труда и Министерство на здравеопазването. Те не си говорят, те си говорят чрез медиите. Предлагам една доста любопитна система, която е взаимствана, разбира се, от някои страни, категорично да въведат каква е степента на инвалидизация, какво работниците може да вземат. Да сте чули някъде да е проверено някой, който има определена степен на инвалидизация, дали работното място отговаря на него.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *