БСК: Износът и туризмът движат българската икономика

България има два двигателя за растеж- единият е износът, за който премиерът Пламен Орешарски е прав, че експортът ще дръпне икономиката, а другият е развитието на туризма. В него сме намерили ниша. 70% от потреблението в туризма обаче е внос. Това заяви председателят на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев,предаде StandartNews.

По думите му страната трябва да развива вътрешния ресурс, за да захранва туризма. „За последните четири години вносът на хранителни продукти в страната нарастна от 65 на 72 процента. Според искането за увеличаване на работните заплати е невъзможно, след като няма производство и експорт”, коментира Данев.

Според него България се е превърнала в крайния квартал на Европа, който е заобикалян. 24 години при нас няма нито един сериозен инвеститор, който е инвестирал на зелено, каза още шефът на БСК.

Това според Данев означава, че държавата и политиците не си вършат работата. Размерът на корупцията и неясната защита продължават да са проблем в цялата система. Лихвените проценти по кредитите са високи, което означава, че банките отчитат висок риск, твърди той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *