БСК иска осигурителната вноска за УПФ да падне с 3% за 2 години

Осигурителната вноска за универсалните пенсионни фондове да бъде намалена с 3 процента за период от 2 години, а средствата от намалението да остават на разположение на фирмите, които не освобождават персонал и нямат задължения към държавното обществено осигуряване. Това предлага ръководството на Българската стопанска камара във връзка със спада на броя осигурени българи и очаквания дефицит на приходите в осигурителните фондове. От камарата настояват за мерки за борба със сивия сектор, в който се реализират голяма част от безработните у нас.

Според председателя на стопанската камара Божидар Данев намаляването на вноската за универсалните фондове ще освободи ресурс от 300 милиона лева, който може да се използва от изрядните фирми за разкриване на нови работни места. Друго предложение на камарата е увеличаване на минималния осигурителен доход на самоосигуряващите се лица, който сега е 260 лева.

„Ние предлагаме да се вдигне минималният осигурителен доход на 450 лв., с което ефектът на фонд „Пенсии” ще бъде 300 млн. лв. Да се въведат такива прагове различни за джипитата, различни за нотариусите и всички самоосигуряващи се да имат същите прагове, каквито има и за другите категории”, каза Данев.

Според Данев допълнителни приходи могат да се осигурят, ако държавните служители правят лични осигурителни вноски, които сега се поемат от държавата, а земеделските стопани внасят осигуровки върху минималната работна заплата чрез прихващане от превежданата им субсидия. По данни на камарата около 1 милион българи се осигуряват на минимална работна заплата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *