БСП дава на ЕС скандални арести на МВР, с изявления на ключови фактори се оказва натиск върху съдебната система

Коалиция за България ще изпрати на ЕК и посланиците на страните-членки на ЕС в София запис от ареста на бившия министър Николай Цонев. Ще бъдат пратени и изявления на представители на изпълнителната власт и на прокуратурата за полицейските операции в страната, съобщи на пресконференция в парламента депутатът Румен Петков, предаде БТА.
Скандалът около ареста на Цонев се разрази, след като беше пуснат запис, на който се чува как зам.-градският прокурор на София Роман Василев му вика да падне на колене, защото е истински престъпник. Заради това неотдавна той бе наказан само с порицание/!/ за еднагодина, като в този период няма да може да бъде повишаван и да получава премии.
Петков уточни, че чрез изявления на ключови фактори в държавата се оказва натиск върху съдебната система и допълни, че обществото трябва да има информация за резултата и стойността на полицейските операции, които текат в момента. Според бившия вътрешен министър има нарушения при арестите както на Цонев, така и на бившия председател на общинския съвет във ВарнаБорислав Гуцанов, който е от БСП.
Преди десетина дни той и съпругата му заявиха, че ще заведат дело в Страсбург заради полицейски произвол при задържането му. Тогава антимафиоти насочили оръжие към малолетните им дъщери.

По думите на Петков, при задържането на Цонев е нарушен Законът за отбраната и въоръжените сили, според който на територията на поделение на Министерството на отбраната не може да се влиза по такъв начин без разрешение на министъра или на командващия поделението. Ексминистърът беше арестуван въвВМА, където бил на лечение.

Петков уточни, че с колегата си от Коалиция за България Петър Курумбашев са отправили актуален въпрос към премиера Бойко Борисов по повод информация в столичен ежедневник, че в разговора му с директора на ЦРУ е коментиран политическият проект „Първанов“.
„Нашият въпрос е дали тази информация е коректна и дали министър-председателят е информирал по своя инициатива за такъв проект, или директорът на ЦРУ е проявил интерес. Аз лично изключвам да е проявил интерес към политическия живот на България, защото те нямат такава практика. Много се надявам тази публикация да е грешка, защото ако не е така, това означава, че някой го е страх от сянката на Първанов и материализира виденията си в разговори с ключови фактори в специалната сфера в световен мащаб“, допълни Румен Петков.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *