БСП е събрала най-малко дарения, РЗС е рекордьор

Най-голямата партия БСП е събрала най-малко дарения за 2009 г. – около 29 хил. лв., показват официалните данни на партиите за техните спонсори. „Ред, законност и справедливост“ (РЗС) е рекордьор – само за няколко месеца в касата й са постъпили почти 300 хил. лв, съобщава „Сега“.
Червената партия е получила финансова инжекция от 63-ма души срещу 66-ма за РЗС. Привържениците на Яне Янев се оказват и доста по-щедри от тези на столетницата, заради което се получава и голямата разлика от почти 270 хил. лв. 18 са симпатизантите на РЗС, които са дарили по 10 000 лв., колкото е максималното допустимо дарение от физическо лице за година.
Сред тях са депутатите Георги Пинчев, Иван Колчаков, Нено Димов, Татяна Калканова, Димитър Абаджиев, Борислав Българинов и др. Най-малкото дарение за РЗС е 200 лв. За БСП са дарявали скромните 30, 20 и дори 12 лв. Най-щедрият спонсор на левицата Валентин Парушев се е бръкнал с 4000 лв., евродепутатът Евгени Кирилов е дал 3910 лв., а Калина Маринова, Стефан Апостолов и социалният министър Емилия Масларова са внесли по 3000 лв.
ГЕРБима 35/!/ донори, като само 8 от тях са дали макслималната сума от 10 000 лв. Сред тях са Веско Енчев, Татяна Митева, Красимир Митев, Даниела Димитрова, Светлозар Морфов и др.
Основнатачаст от даренията за партията на Бойко Борисов са направени през април, май и юни, а през февруари са регистрирани само четири суми от по 1000 лв.
За кампанията на СДС за евроизборите е записан само Никола Дурчев, който е направил дарение от 3000 лв. От началото на годината обаче синята партия има най-много спонсори – 78, които са дали малко над 92 хил. лв. Сумите от сините привърженици варират от 75 до 4000 лв.
В сайтовете на ДСБ, ДПС и „Лидер“ с „Новото време“ няма информация за дарителите. В този на НДСВ стои стара информация от 2008 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *