БСП обвини Трайчо Трайков в конфликт на интереси

Корнелия Нинова от Коалиция за България ще внесе сигнал до Комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси срещу министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.
Причината – решение на Министерски съвет да одобри за инвеститор по проекта „Горна Арда“ компания с участието на австрийстките EVN и „Алпине“, съобщи БНТ.
По време на парламентарния контрол днес министър Трайков посочи, че три дни преди да бъде назначен за министър е напуснал мястото на прокурист на компанията ЕVN. Тази длъжност, според него не е част от управленските органи на дружеството и това го изключва от казуса конфликт на интереси.
Не така смята обаче Корнелия Нинова, която поясни, че според Търговския закон прокурист значи търговски управител. Тя беше категорична, че министърът не може да упражнява контрол върху изпълнението на проект в неговия ресор, след като законът му го забранява.
По смисъла на закона за конфликт на интереси той няма право нито да участва в обсъждането, нито във вземането на решения, а така също и да издава лицензи, удостоверения и документи, касаещи фирма, в която 12 месеца преди назначаването си за министър е бил орган на управление, заяви Нинова.
„Новото управляващо мнозинство демонстрира воля да се справи с конфликта на интереси, всеки ден се изваждат дори недоказани факти за конфликт на интереси, но в случая се действа с двоен аршин. Това за мен е първият драстичен случай на конфликт на интереси на представител на правителството“, коментира тя.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *