БСП призова правителството да има ”защитени” болници

Като резултат на всичко това, което извърши правителството в последните месеци, се наблюдават промени, които не отговарят на здравните потребности на гражданите и в никакъв случай не поставят пациента в центъра на системата.
Може би в центъра на системата застава финансовия министър с неговите фикс идеи да крепи дефицита с цената на всичко, дори с цената на здравето на българските граждани. Това каза на заседанието на Националния съвет на БСП д-р Емил Райнов, член на Изпълнителното бюро на партията и председател на съвета по здравеопазване, предаде „Фокус“.

„БСП е против хаотичните и дестабилизиращи здравната система действия на правителството. Липсва аналог в световната практика със здравни вноски да се крепи фискалния резерв на болните“, добави той.

От БСП настояват да се прекрати умишленият фалит на болниците чрез груб административен натиск и финансов произвол. В позицията на партията за водената здравна реформа от страна на правителството се казва, че липсва финансов ресурс за осъществяване на всички „реформаторски” дейности.

Според левицата се нарушават правилата за сключване на договорите с изпълнителите на медицински услуги. Наблюдава се приемане на промени на здравото законодателство без оценка за въздействието.

„В момента в България има безпрецедентен случай – хората започват да се делят на две групи – хора, които живеят в големите градове и имат достъп до здравни грижи, и хора, които живеят в малките градове и имат затруднен достъп или липса на достъп до здравни услуги“, обясни Райнов.

От БСП смятат, че правителството компрометира солидарния модел, демотивира гражданите да плащат вноските си, създава напрежение сред изпълнителите на здравни услуги, увеличават се корупционните практики.

БСП изисква от правителството да изпълни конституционните си задължения за спазване на законите на страната и да гарантира здравето на хората, заяви още Райнов. Партията настоява кабинетът да осигури равен и своевременен достъп до здравни услуги, да гарантира средства за здравеопазване не по-малко от средствата в бюджета за 2009 г., да изплаща своевременно и в пълен размер на средствата за реално извършена дейност на лечебните заведения. От партията настояват да се въведе статут на „защитени болници” и да се изработят критерии за тяхното определяне, както и да се премахнат незаконосъобразните разпоредби на НЗОК.

Райнов припони, че парите на лекарите за януари не са преведени, предаде БГНЕС. Според него парите на работещите в здравната сфера за януари месец ще бъда изплатени през март. Бившият зам. министър отчете, че през миналата година държавните заведения са си получили почти на 100% средствата, а общинските болници – 50-60 % от това, което са изработили.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *