БСП: Сапунената драма за „скритите писма” е като „турски сериал” и е лъжа

От БСП няма да подкрепят промените в кабинета, причинени от един от най-големите провали – този на кандидатурата на Румяна Желева, която е личен избор на премиера и негова лична отговорност. Това заяви председателят на БСП Сергей Станишев, предаде БГНЕС.
Утре парламентът се очаква да обсъди и гласува внесените вчера от премиера Бойко Борисов проектопромени в правителството. На мястото на Румяна Желева като министър на външните работи е предложен Николай Младенов. Неговото място като военен министър ще заеме досегашният му заместник – ген. о.р. Аню Ангелов.
Борисов би трябвало да поиска първо смяната на финансовия министър Симеон Дянков, предложил бюджета за тази година и идеолог на основните проблемни реформи, категоричен е Станишев. Премиерът трябвало да освободи и здравния министър Божидар Нанев заради авантюрата със закриването на общински болници.
Бившият премиер припомни, че причината за тяхното тежко положение са 350 млн. лева по-малко в бюджета за здравеопазването за тази година. Той каза също, че обслужването на тези болници коства около 50 млн. лева и няма да реши проблема.
Трябва да напусне поста си и министърът на околната среда и водите Нона Караджова заради т.нар. „скрити писма”. Това, което видяхме в неделя с участието на Борисов (съвместния брифинг на Бойко Борисов, Симеон Дянков и Нона Караджова в МОСВ) е кризисен PR, тъй като сме изправени пред реалната опасност от спиране на средствата по най-големите оперативни програми – тази за околната среда, добави Станишев. Според него цялата тази драма за „скритите писма” е като „турски сериал” и е лъжа.

Като пример за бездействието и некомпетентността на сегашното управление през първите му шест месеца Сергей Станишев посочи АМ „Тракия” и завода за отпадъците в София, за които не са пуснати фишове до Европейската комисия, което е първата стъпка за финансирането им с европари.

Според лидера на БСП нещата около проекта на АЕЦ „Белене” са зациклили, няма ясна перспектива и загубата на време може да се окаже фатална. Той каза също, че България може да пропусне шанса си за осигуряване на своята енергийна независимост и нищо чудно проектът, който досега е със сериозно българско участие, да се окаже чужд.

„Централното оперативно бюро на ДПС няма да подкрепи предложените от „кабинета Борисов“ промени в състава му“, обяви междувременно зам.-председателят на партията Лютви Местан, цитиран от БГНЕС. От движението обаче се надяват гласуването на новите министри да не мине без дебати в парламента.

По-рано днес от СДС заявиха, че искат гаранции, че правителството няма да подкрепи новия вицепремиер Илиян Михов, ако иска да приложи известните си идеи за излизане на валутния борд и отказ да бъде възприето еврото.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *