БСП сезира гл. прокурор за Борисов и балите

Общинските съветници от БСП настояха за спешна среща с главния прокурор Борис Велчев, на която ще поискат пълна проверка за действията на Столичната община по сметоизвозването.
Социалистите настояват прокуратурата да поиска информация от кмета Бойко Борисов за твърденията му, че през балирането на боклука са били източвани средства, предаде „Фокус“. Председателят на червените съветници Жеко Бойчев изтъкна, че от 2005 г. до 2007 г., когато се е извършвало балирането на отпадъците, градоначалник е Бойко Борисов, в чиито функции влиза контрола по изпълнението на дейностите. По думите на общинския съветник тези близо 60 млн. лв., които е платила Столична община за балиране за 2 години, и тези 80 млн. лв., които правителството е отделило за разчистването на балите, са били достатъчни за построяването на завод.
Според председателя на червените съветници Желю Бойчев, сметището в Суходол има капацитет до края на годината, след което отново щяло да се наложи балиране но боклука. „Ясно е, че въпреки огромните усилия, които полага държавата и капацитетът, който ще бъде освободен, София ще има възможност да депонира отпадъци само до края на годината”, каза Бойчев.
Общинските съветници настояват за среща с главния прокурор до 24 часа. Те ще искат да получат и информация за проверките по различни корупционни практики в Столична община, за които Прокуратурата е била сезирана.
„Г-н Борисов от 4 години е кмет и за 4 години ние нямаме решение за ново депо. Това ново депо, което се обещава, че ще се случи, в най-добрия случай ще се случи през 2012 г. Суходол се изчерпва в края на 2009 г. Какво правим през тези две години? На този въпрос няма отговор от общината в продължение на всички тези години”, коментира общинският съветник от групата на БСП Петър Курумбашев. По думите му фирмата „Шик арт трейдинг”, която е подизпълнител на „Чистота-Искър” за извозването на балите към Силистра, е регистрирана на един и същ адрес с редица други фирми, които са собственост на общинския съветник Гълъбин Боевски. Тя е сключила договорите по времето, когато Гълъбин Боевски е бил общински съветник. Ето защо Курумбашев пита има ли там конфликт на интереси и има ли и други моменти с конфликт на интереси. „Да се вгледаме в тези, които чистят София. Нали гонехме мафията от София – кой влезе в София? Има ли сред собствениците на тези фирми хора, които са били представители на силови групировки?”, попита Курумбашев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *