БСП се запъна за данъчните реформи

Хората на Доган и царистите дадоха рамо на Мария Мургина

30 милиона евро ще са необходими за ремонта на сградата на НАП на Цариградско шосе в София, стана ясно от думите на Мария Мургина. В споразумението със Световната банка, която финансира проекта, са предвидени общо 13 млн. евро, което е по 195 евро на квадратен метър. Сумата няма да покрие реалните цени днес. Нужни са средно по 455 евро на квадратен метър, обясни Мургина.

СОФИЯ. БСП се запъна за данъчните реформи, които предлага шефката на Националната агенция за приходите Мария Мургина. Тя настоява за командироване на данъчните от малките населени места в по-големите, където има недостиг на ревизори. Така ще намалее корупцията, тъй като във фирмите ще ходят непознати инспектори. Това пък ще доведе до увеличаване на приходите, са аргументите на данъчните шефове. За тези промени не е необходимо решение на парламента. Предложението на Мургина обаче предизвика горещи страсти в коалицията. БСП, НДСВ и ДПС привикаха поотделно шефката на НАП на изслушване. Не може една агенция да предопределя териториалното развитие на страната, скочи червеният депутат Димитър Гъндев. Според него чрез направената по този начин централизация – намаляването от 28 на 6 дирекции на агенцията, се отнемали правомощията на местната власт. Други червени депутати обаче признаха неофициално, че промените не били удачни заради предстоящите местни избори наесен.

ДПС и НДСВ дадоха рамо на реформите на Мургина. Царистите са сформирали работна група начело с бившия финансов министър Милен Велчев, която да подготви цялата информация за реформите. След това те ще се срещнат с БСП и ДПС, за да представят аргументите си в подкрепа на Мургина. Това съобщи за „Стандарт“ зам.-шефът на жълтите в парламента Борислав Великов. Той очаква предложението да мине пред коалиционните партньори, но с известни компромиси. Други царисти обаче коментираха, че реформите в НАП щели да засегнат интереси на местните партийни лидери на БСП и затова те били против.

Реформата в НАП съответства на изискването за повишаване на събираемостта на вземанията на държавата, коментира зам.-шефът на бюджетната комисия Алиосман Имамов, който е от ДПС. Той посочи, че всички регистрирани по ДДС фирми са в София, Пловдив или Варна.

Нина Александрова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *