БТК продаде дела си в Eutelsat

БТКе продала дела си в сателитния оператор Eutelsat от 0.08% през юли тази година за 3.1 млн. евро, е записано в последния финансов отчет на компанията. Транзакцията няма да повлияе върху услугата за доставка на сателитна телевизия на телекома, защото той има договори с Intelsat за ползване на капацитет на негов спътник. Което означава и че няма да има промени в условията или цените в този сегмент на портфолиото на компанията.

Инвестицияи изход
БТКе приключила продажбата на акциите през юли тази година. Те бяха част от инвестиционния портфейл на компанията, която притежава още миноритарни дялове в „Интерспутник“ (4.79%) и Софийската фондова борса (5%). Решението за транзакцията е взето от управителния съвет на телекома още през 2013 г. с цел да се осребри направената по-рано инвестиция. Единственото условие е било сделката да се сключи, когато стойността на акциите на Eutelsat достигне 25 евро за брой, коментираха отБТК. Книжата на сателитния оператор достигат тази цена в периода май-юли 2014 г. Затова още на 29 май компанията продава една трета от книжата си на стойност 1.26 млн. евро, а през юли – и останалата част, за общо 3.1 млн. евро. Продажбата е направена като стандартна процедура през борсата и затова няма конкретно име на купувач, казаха още от дружеството. МакарБТКда притежава наистина много малък дял в Eutelsat (0.08%), тя взима солидна сума за акциите, защото пазарната капитализация на сателитния оператор достига 5.5 млрд. евро при цена на книжата от 24.95 евро за брой. Телекомът неколкократно обявява във финансовите си отчети, че инвестицията в дела на Eutelsat, направена през 2013 г., е доходоносна. За сравнение – към края на 2013 г. акциите на европейския гигант струват около 22 долара за брой.

В търсене на приходи

Продажбата на част от инвестиционното портфолио наБТКе още един сигнал, че компанията набира свеж капитал в трудни времена за телекомите. Трите мобилни оператора в страната обявиха свиване на приходите си от началото на 2014 г.БТКотчете през първото полугодие ръст на печалбата, но приходите й, макар и да остават най-високи в сектора в България, също се свиват от 203.6 на 198.3 млн. лева, показва финансовият отчет на компанията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *