Будапеща пламна след лъжите на премиера

150 ранени след нощ на безредици, от тях 102-ма са полицаи

Демонстранти атакуваха сградата на унгарската държавна телевизия

Будапеща. Признанието на унгарския премиер Ференц Дюрчани, че е лъгал като за последно в предизборната си кампания, предизвика ответната насилствена реакция на избирателите. Хиляди унгарци излязоха по улиците на столицата Будапеща в понеделник вечерта. Те палеха наред автомобилите по пътя си и накрая атакуваха сградата на унгарската държавна телевизия. Протестиращите се сбиха с полицаите, които бяха разположени там. При сблъсъците поне 150 души бяха ранени, между които 102-ма полицаи.

Демонстрантите се насочили към телевизията, защото искали да им бъде разрешено в предаване на живо да поискат оставката на Дюрчани. След като им отказали, те запалили колите около телевизията. Огънят от тях се прехвърлил в сградата и така пламнал първият й етаж. Телевизията спря излъчванията си за няколко часа. След това протестиращите започнали да хвърлят камъни по паметника на загиналите съветски войници, който е срещу сградата на телевизията.

„Подобно нещо не се е случвало от 1956 г., когато въстанахме срещу съветската окупация“, каза един от протестиращите Тамаш Нади. Протести имаше и в някои от по-големите унгарски градове, но там не се стигна до насилие.

Според Ройтерс протестът на излезлите по улиците предимно млади хора е мотивиран най-вече от увеличените данъци, здравни осигуровки и от по-високите университетски такси.

Няколко хиляди полицаи бяха привикани от вътрешността на страната, за да подсилят колегите си в столицата.

Служителите на реда възстановиха контрола над сградата на телевизията към 3 часа сутринта, пет часа след началото на сблъсъците. Полицаите блокираха района около нея. Там се намира Националната банка и американското посолство. „Това беше най-дългата и най-мрачна нощ за страната от края на комунизма през 1989 г.“, каза Дюрчани за протестите. Той заяви, че няма намерение да подава оставка и предупреди демонстрантите, че е разпоредил на полицията да направи всичко в правомощията си, за да възстанови реда в страната. „Улицата не е решение на проблемите. Напротив. Предизвиква само конфликти и кризи“, каза Дюрчани.

Министърът на правосъдието Йожеф Петретеи, който отговаря и за полицейските сили, подаде оставка заради сблъсъците, но тя беше отхвърлена от Дюрчани. Малко след това кабинетът по национална сигурност се събра на извънредно заседание.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *