Букурещ по стъпките на Атина

Румънският президент Траян Бъсеску обяви драстични икономически мерки, сред които намаляване с 25 на сто на заплатите в държавния сектор и с 15 на сто на обезщетенията на безработните и пенсиите. Драстичните мерки са, за да се избегне евентуално излизане от контрол на държавния дефицит на Румъния, предаде агенция Франс прес, цитирана от БТА.

Ще бъдат засегнати всички заплати, включително минималната, но правителството ще компенсира тази загуба до 600 леи/около 160 евро/, подчерта румънският президент. Тези намаления на заплатите, които са решени в съгласие с МВФ и ЕС, ще влязат в сила от 1 юни. Президентът добави, че би могло ръководителите на държавните институции и синдикатите да бъдат призовани да направят съкращения в държавния сектор. Надявайки се, че икономическият растеж ще бъде възстановен, заплатите биха могли да бъдат възстановени на сегашното им ниво през 2011 година, каза още Бъсеску.“

Според него Румъния може да избира между увеличаването с четири пункта на ДДС и плосък данък върху доходите и печалбата от една страна, или от друга – масивно преструктуриране на разходите. Тази рецепта не е лесна, но така не може да продължава, каза той и допълни, че частният сектор вече е поел тежестта на кризата. Тези мерки трябва да помогнат на Румъния да „избегне изключително трудна ситуация, породена не само от това, което се случва в икономиката й, но и от икономическите събития в региона“, допълни Бъсеску, намеквайки за кризата в Гърция.

Румъния, която силно бе засегната от световната финансова криза, ползва от 2009 година програма за помощи в размер на 20 милиарда евро от Международния валутен фонд, Европейския съюз и Световната банка, срещу което е поела ангажимента да извърши дълбока реформа в държавния сектор, отбелязва АФП.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *