Булбанк създава две дъщерни компании

Булбанк отчита 96.1 милиона лева консолидирана печалба за 2005 г.

Общото събрание на акционерите на Булбанк, проведено тази сутрин, прие резултатите за 2005 година. Консолидираната печалба е 96.1 милиона лева, което представлява 16% от печалбата на цялата банкова система и ръст от 11.4% сравнено с резулатите за предходната година. Нетната печалба на Банката е 94.2 милиона лева, а на лизинговото дружество УниКредит Лизинг България, 100% собственост на Булбанк от март миналата година, 1.9 милиона лева, съобщават от банката.

През 2005 година активите на Булбанк достигнаха до 3.5 милиарда лева в края на периода. Структурата на активите се променя за поредна година, като делът на инвестиционното банкиране намалява за сметка на търговското банкиране. Депозитите на клиенти достигат 2.6 милиарда лева.

Капиталът на Булбанк нараства с 6.2% и достига 610 милиона лева (574 милиона лева в края на 2004 година). Доходността на Банката остава значителна – възвращаемостта на активите е 2.9%, възвръщаемостта на капитала – 16.3%. Съотношението разходи / приходи намалява до 39.3% (42.4% за предходната година).

Приходите на Банката нарастват с 15.2%. Нетният лихвен доход се увеличава с 21.1% до 163 милиона лева (134 милиона в края на 2004 година), а приходите от такси и комисионни с 12.3% до 44.7 милиона лева. Ръстът на приходите остава висок поради активното кредитиране. Кредитният портфейл на Булбанк се увеличава с 22.4% в нетно изражение и достига 1.7 милиарда лева. Съотношението необслужвани кредити / общо кредити достига 1.6%, сравнено с 2.46% към края на предходната година и средно 3.6% за банковата система.

В областта на банкирането на дребно Банката бележи ръст от 80.5% на кредитния портфейл на частни лица и малки фирми, който достига 345 милиона лева. Ипотечните кредити нарастват със 114% пъти до 266 милиона лева и пазарен дял от 13%. Кредитният портфейл на корпоративни клиенти се увеличи с 13.1% спрямо миналата година. Броят на клиентите на Банката достига 435 хиляди.

Разходите на Банката нарастват с 6.8% до 89.8 милиона лева, а нетният оперативен доход се увеличава с 21.4% до 138.81 милиона лева.

Акционерите гласуваха 65.5 милиона лева дивидент (69% от нетната печалба), което представлява 0.394 лева дивидент на акция. Общото събрание на акционерите избра КПМГ за одитор на Банката за 2006 година.

Основен акцент за 2006 година ще бъде интегрирането на Банката и HVB Bank Biochim и Хеброс Банк. Консолидираната банка ще има над 1.1 милиона клиенти, което е значителен потенциал за растеж при внедряването на най-добрите продукти и бизнес-модели на обслужване.

През 2006 година ще бъдат създадени самостоятелна факторингова компания и специализираната фирма за директно потребителско финансиране Кларима България.

Факторинговата компания ще предлага кредити на перспективни малки дружества, които при съществуващите банкови изисквания не могат да получат банкови кредити, защото не отговарят на изискванията. Факторинговият тип кредитиране или „финансиране срещу бъдещи вземания“ е застъпен в развитите в банково отношение страни, обясни Хампарцумян.

Втората дъщерна компания ще бъде джойнт венчърно дружество с компанията на Уникредито „Кларима“. Този тип кредити, главно при закупуване на стоки, ще се отпускат от търговски обекти, с които компанията ще сключи договор. Засега се мисли компанията да се насочи към и по-малки търговски обекти, а не само към големите вериги.

Предстои откриване на нови специализирани кредитни и лизингови центрове. Разширяването на мрежата от банкомати и ПОС-терминали в търговски обекти ще продължи, съобщават от банката.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *