„Булгаргаз” даде ултиматум на топлинните дружества за дълговете

203 млн. лева са задълженията на клиенти към „Булгаргаз”. От тях само „Топлофикация София” дължи за природен газ около 150 млн. лева. Това съобщиха представители на ръководството на държавния холдинг. Единствено собственикът на топлофикационното дружество във Варна – „Далкиа” е издължило борча, допълни изпълнителният директор на „Булгаргаз” Димитър Гогов. По думите му до всички топлофикации – длъжници са изпратени писма, с които газовата компания ги уведомява, че ако не намалят задълженията си до нивото от началото на миналия отоплителен сезон, то няма да получат заявените от тях количества природен газ. С ръководството на „Топлофикация-София” се водят разговори за разсрочване на задълженията, допълни Гогов.

Гогов не пожела да каже какво увеличение на цената на природния газ ще поиска компанията от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране от 1 октомври. До 10 септември „Булгаргаз” трябва да е готова със сметките, но дали ще има повишение или цените ще останат същите, ще зависи от курса на долара и конюнктурата на енергийните пазари.

В стратегията за развитие на „Булгаргаз холдинг” е предвидено дъщерните компании – „Булгаргаз”, „Бултартрансгаз” и „Булгартел” да се насочват към нови пазарни ниши. Заедно с международни парньори се обсъждат възможностите за проучване и добив на природен газ, обяви главният изпълнителен директор на „Булгаргаз холдинг” Любомир Денчев. Освен това ще се развива газоснабдителната мрежа в изостаналите райони, които не са предвидени за газоснабдяване от ДКЕВР. В някои от тях компанията може да изгради и дистрибуторска мрежа. Първият подобен проект е газопровод между Добрич и Силистра, който трябва да е готов до 2,5 години. За снабдяване с газ се мисли и в Средногорието, Видин и Родопите. Компанията разглежда вариант и за изграждане на мрежа от метанстанции, допълни Денчев.

Част от тези проекти ще се финансират със средства от европейските фондове, а за други ще се търси допълнително финансиране. Като начин да увеличи не само инвестициите, но и собствената си цена „Булгаргаз холдинг” планира листване на фондовите борси в София и Лондон. Целта е да се привлекат между 2,5 и 10 млрд. евро. Вариантите за листването са два – първоначално може да бъде предложен пакет от до 30 процента от акциите, а на следващ етап – да се пуснат допълнително книжа на борсата. За да излезе „Булгаргаз холдинг” от забранителния списък за приватизация обаче е необходимо политическо решение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *