„Булгаргаз” и ДКЕВР не постигнаха съгласие за цената на газа

Поскъпването на природния газ да е минимум 11 процента. Това е възможно най-малкото повишение, при което „Булгаргаз” ще е на загуба, но ще може да обслужва задълженията си към доставчиците. Това каза изпълнителният директор на дружеството Димитър Гогов по време на общественото обсъждане на цената от следващата година . Утре на закрито заседание Държавната комисия за енергийно и водно регулиране ще определи окончателната цена за догодина.

По време на общественото обсъждане на цената стана ясно, че „Булгаргаз” и Държавната комисия за енергийно и водно регулиране остават непримирими на своите позиции. Газовият монополист настоява за 25 процента повишение на цената или 416 лв. за 1000 кубика. От енергийния регулатор обаче предлагат четири увеличения през 2008 година от по 8 процента в началото на всяко тримесечие.

Според Димитър Гогов това ще доведе до сериозни затруднения за компанията и дори може да активира take or pay с „Газпром”.

Аргументите на комисията са свързани основно с цената на парното и енергийния баланс на страната. Ако ви разрешим 20 процента ръст на цената на газа, топлофикациите ще поискат минимум 16-17 процента по-скъпо парно от 1 януари, а ние не можем да допуснем такова увеличение на цената в средата на отоплителния сезон, коментира председателят на комисията Константин Шушулов.

Той предупреди и че ако вследствие на скъпото парно все повече българи започват да сетоплят с ток това поставя пред риск електроенергийната система на страната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *