„Булгаргаз“ обеща само минимално поевтиняване на газа от октомври

Въпреки исканото намаление на природния газ с 1.36% от обществения доставчик „Булгаргаз“, Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) обяви днес, че поевтиняването ще е малко под 1%. За сметка на това по време на редовното заседание на ДКЕВР изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Димитър Гогов обяви, че доставчикът няма да иска увеличение на газа от 1 януари.
 

 Очаква се цената на руския газ по действащите договори да се повиши, но местният добив от „Мелроуз рисорсис“ ще компенсира това увеличение. „При данните, които в момента вървят, цената на руския газ стабилно върви на високите нива, особено този, който купуваме от един от доставчиците. Миксът на руския газ от 1 януари поскъпва. Потреблението на газ в България е 1/3 от това през зимата. Количеството, което договорихме да бъде на по-евтина цена в Евксиноград, третира точно тази една трета, тя е фиксирана и постоянна величина за всяко едно тримесечие, само че в зимните месеци трябва да се купи допълнително газ. Именно той е на по-висока стойност и това обуславя невъзможността цената да падне надолу“, каза Гогов.

Количествата, обсъждани с „Мелроуз”, са близки до максималните, които могат да бъдат добити – около 250 млн. куб. метра. Договорената цена от местен добив на природен газ е около 30 % по-ниска от тази на руския газ. Окончателно решение за цената на природния газ от 1 октомври ДКЕВР ще вземе на закрито заседание утре. Очаква се тя да намалее с около !% спрямо действащата цена от 542.50 лв. за 1 000 куб.метра без ДДС.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *