Булгаргаз“ предложи почти 14% намаление на цената на газа от октомври

Природният газ може да поевтинее с 13.65% от началото на октомври, което означава, че ще струва 418.14 лв. за 1000 куб. метра. Това е прогнозата на държавния газов доставчик „Булгаргаз“ за цената за третото тримесечие, която беше публикувана на сайта на дружеството в понеделник. По закон „Булгаргаз“ трябва да обяви намеренията си за промяна на цената в едномесечен срок преди да подаде заявлението си за одобрение от енергийния регулатор на 10 септември.

Намалението от близо 14% се дължи основно на очакваните по-ниски доставни цени на природния газ, посочват от „Булгаргаз“.

Поредно намаление

Това ще е поредното намаление на цената, ако регулаторът одобри предложението на дружеството. В началото на тази година КЕВР реши, че природният газ ще поевтинее с 0.5% въпреки поисканото от дружеството увеличение от 2%. За второто тримесечие предложението за около 13% по-ниска цена бе уважено от енергийния регулатор, а в средата на годината имаше още едно понижение със 7.5%.

Влошени финанси

Понижението на цената на природния газ обаче се отразява негативно на „Булгаргаз“ и за полугодието дружеството отбеляза загуба от 34.4 млн. лв. Това се дължи най-вече на определената от енергийния регулатор по-ниска продажна цена на природния газ спрямо доставната цена, отбелязват от „Булгаргаз“ в публикувания си финансов отчет. Според данните за първо полугодие на 2015 г. загубата от разликата между доставна и продажна цена възлиза на 21.167 млн. лева.

Въпреки че приходите се запазват, общите разходи на дружеството за полугодието са се увеличили с близо 4%, като основната част от тях – 98.12%, покриват себестойността на закупения природен газ. Това увеличение се дължи основно на по-високата себестойност на природния газ с 4.70% заради по-големите продажби и по високия курс на щатския долар спрямо лева. Високият валутен курс на долара също оказва негативно влияние върху цената на природния газ у нас, тъй като дружеството не използва механизми за хеджиране.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *