Булгартабак – жертва на безсилие и популизъм

Безсилие, популизъм или просто незнание кара управляващите да обявяват все по-невероятни държавнически решения. Последният пример в това отношение е идеята Булгартабак холдинг да бъде прехвърлен от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма към министерството на земеделието.
Всъщност тази идея била на тютюнопроизводителите, които миналата седмица протестираха заради неизплатените им субсидии. Те успели да убедят първо аграрния министър Мирослав Найденов, че ако това стане, техните интереси ще бъдат по-защитени при евентуална приватизация на дружеството. Самият Найденов пък не скри изненадата си какви интереси стоят зад “това чудо Булгартабак” и че било крайно време да се разбере какво се случва в него.
Министерството на икономиката, енергетиката и туризма пък вече обяви нов конкурс за избор на консултант за поредния опит за продажба на тютюневия холдинг. Затова малко странно прозвуча и изказването на премиера Борисов, че ако правителството реши да продава холдинга, производителите на тютюн ще участват в цялата процедура.
Подобно изявление може и да хваща дикиш пред разярена тълпа, но то ще подейства точно обратно на бъдещите кандидати за консултанти и потенциални инвеститори. Именно за това подобни изказвания звучат по-скоро като измъкване от същността на проблема. Отдавна политическата формула да говорим това, което народът иска да чуе, показа, че е успешна. Чрез нея доста колоритни образи влязоха в управлението на страната. Едно е обаче да използваш подобна схема, за да дойдеш на власт, и страшно, когато я прилагаш, за да ръководиш държавата.
Дано поне въпросната идея да остане както много други само думи, пуснати в пространството. На предстоящата среща утре, на която ще се обсъжда тя, експертите могат много лесно да обяснят на тютюнопроизводителите, че едва ли ще спечелят нещо от подобна административна размяна. Това обаче може и да не влиза в сметките на Борисов, защото тогава отново ще се върнем на основния въпрос откъде ще вземем пари, за да платим на тютюнопроизводителите. А ако те не се подават на външни влияния, ще оставят настрани Булгартабак и сами ще настояват за обяснение.

Ралица Христова, pari.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *