„Булгартабак“ предлага да се разпредели дивидент

Депутатът от ДПС Делян Пеевски ще получи значителен кеш – над 38 млн. лв. от контролирания от него „Булгартабак холдинг“ през дивидент. Средствата не идват от наскоро приключилата продажба за 105 млн. евро на марките и дистрибутора ЕЛД на международния концерн ВАТ, а от стари печалби, т.е. скоро може да се очаква и още изваждане на паричен ресурс. Освен това планира да направи поредно разместване на дялове и паричен ресурс за над 100 млн. лв. между дружествата от холдинга.

Операцията става известна от публикуваната от ръководството на „Булгартабак холдинг“ покана за общо събрание, което ще се проведе на 29 юни. То предлага да се разпредели дивидент в размер на 42.8 млн. лв., или по 5.82 лв. на акция за миналата година. Пеевски, макар формално да не се води собственик, контролира около 90% от капитала.

На събранието ще бъде искано одобрението на акционерите да бъдат продадени „София БТ“ и „Плевен БТ“ на „Благоевград БТ“ за съответно 91 и 12 млн. лв. В момента и трите дружества са дъщерни на „Булгартабак“. Обяснението за странната врътка на ръководството е, че сделките ще оптимизират структурата на холдинга и ще се премине от хоризонтална към вертикална така. Реално обаче с операцията ще се прехвърлят още финансови ресурси към компанията майка, които след това отново могат да бъдат разпределени към основния акционер. След публикуване на съобщението с дневния ред акциите на холдинга поскъпнаха с близо 17%.

Дивидентен дъжд

Обикновено холдингите разпределят печалба на база индивидуални резултати, които са формирани след получаване на част от печалбите на дъщерните им дружества. Законът не изключва разпределяне на дивидент и на база консолидирани отчети.

На ниво група контролираният от Делян Пеевски холдинг е на загуба за миналата година, но на индивидуална е на малка печалба – 482 хил. лв. Една част за дивидента ще дойде от нея (383.3 хил. лв.), а основната – от неразпределените печалби за минали години. Отчетът на „Булгартабак“ показва, че към края на 2016 г. сумата по това перо е 85.7 млн. лв., като от нея ще бъдат заделени почти 42.5 млн. лв. Лъвският пай от 90% от този поток ще отиде във виенската BT Invest и нататък към веригата дубайски офшорки, зад които се твърди, че стои Пеевски.

Така след две години прекъсване цигарената компания отново се връща към дивидента – последният беше от резултата за 2014 г. и беше по 4.20 лв. на акция, или общо 31 млн. лв., като тогава също беше използвана и част от неразпределената печалба. Най-голям дивидент беше разпределен от резултата за 2012 г. – по 9.46 лв., или почти 70 млн. лв. Така след приватизацията на „Булгартабак“ през дивиденти към компаниите на Пеевски, включително предстоящото разпределение, ще са отишли около 115-120 млн. лв.

Постоянно местене

След като през годините „Булгартабак“ постоянно местеше „Табак маркет“ (веригата Lafka) и дистрибутора ЕР между външни дружества и компании от холдинга, сега следва поредна офанзива. През април „София БТ“ продаде на новото си дъщерно дружество свои имоти за 61 млн. лв. – централата на вече неработещата фабрика на бул. „Цар Борис III“ 134 и голяма част от бившия Полиграфически комбинат на бул. „Цариградско шосе“ 47. В края на април 53% от капитала на новото напълнено с имоти дружество са продадени на дубайското Bulgartabac Trade FZE, което е периферно свързано с холдинга. Тази голяма сделка, както и продажбата на ВАТ въобще не беше предложена за одобрение от малките акционери, каквито по принцип са правилата за публичните дружества. КФН пък не видя проблем, както и в много предишни спорни сделки на холдинга, информира capital.bg.

Сега ще се иска разрешение за преместването на „София БТ“ и „Плевен БТ“, като сделките са за 103 млн. лв. Освен това от ръководството твърдят, че мажоритарният собственик BT invest ще си гласува, защото предложението е на ръководството на холдинга, който не бил свързан с акционера. Т.е. решението няма да е в ръцете на малките акционери, каквато е законовата логика.

 

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *