“Булгартабак” пред фалит заради акцизите

Кабинетът харчи 580 лева в секунда, изчислиха експерти

Увеличението на акцизите на цигарите ще доведе до фалит „Булгартабак“. Това заяви депутатът от ОДС Мартин Димитров по време на кръгла маса „Бюджет 2006. Има ли алтернатива?“. Скокът на налозите ще предизвика и засилване на контрабандата на цигари, коментира той. От догодина цигарите ще поскъпнат с почти 50%, защото Народното събрание прие ускорено увеличение на акцизите. Цигарите вече ще се облагат с 15 лв. на 1000 къса плюс 48% от цената.

Хората на Костов критикуваха бюджета и за това, че той не дава възможност на хората да станат по-богати догодина. Изчисленията на ОДС показват, че през 2006 г. се очаква излишък от около 1 милиард лева. България обаче остава най-бедната страна от всички, които се присъединяват към Евросъюза, каза Димитров. ОДС предлага намаляване на корпоративния данък на 10% и нулев данък върху дивидентите, а личните данъци да бъдат в три ставки – 0, 8 и 19%. Правителството харчи 580 лева в секунда, изчисли Красен Станчев от Института за пазарна икономика. Едва една трета от възрастното население плаща данъци в България, а другите две трети ги ползват, допълни той. Доброволното плащане на данъци през последните 4 г. е около 10%, допълни той. Според Георги Прохаски от Центъра за икономическо развитие 100% от излишъка в бюджета трябва да отиват в т.нар. Сребърен фонд или за социално осигуряване.

Георги Ангелов от Центъра за либерални стратегии също предложи корпоративният данък да бъде намален до 10%, и 10% да са осигурителните вноски.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *