Булгартабак се изтегля от пазара в Близкия Изток

“Булгартабак” взе решение да преустанови производството и продажбите на продукцията си за регион Близък Изток, считано от 1 април 2016 година.Причината за решението са медийни публикации срещу компанията, се казва в официално съобщение на дружеството.

Според Булгартабак ефектът от няколкогодишната злонамерена кампания в някои медии ще доведе до загуба на близо 400 работни места в „София БТ“ АД и „Булгартабак Холдинг“ АД, което представлява 8 % от работещите в Групата “Булгартабак” и свързаните с нея предприятия.

Освен това ще има сериозни щети за бизнеса на холдинга, намалени експортни постъпления, загуба на данъчни приходи за държавата и редуциране на 80 % от програмата за изкупуване на български тютюни през следващия период, което ще засегне десетки хиляди български семейства.

“Булгартабак” е осъществявал износа си в съответствие с всички изисквания на митническото и търговско законодателство, което се доказва и от множеството митнически и данъчни ревизии, направени на компанията през последните години, пише още в съобщението.

Според компанията тя не е променяла дистрибуторите си в Близък Изток, които оперират в региона над 10 години т.е. те са наследени от периода, в който компанията е била държавна собственост.

Извършените процедури и направената комуникация, включително от реномирани международни консултанти по времето на приватизацията на “Булгартабак” през 2011 година, не са костантирали никакви нарушения в търговската дейност на дружеството, пише още в съобщението.

Преди дни турски медии публикуваха статии, в които обвиняваха „Булгартабак“ в контрабанда на цигари на турска територия.

Депутатът Делян Пеевски, който преди месеци осветли участието си в „Булгартабак“, през февруари обяви, че продава дяловете си. Той посочва, че в медиите са зачестили опитите за умишлено дискредитиране на „Булгартабак“, чрез използване на името му за отправяне на неистински внушения, свързани с дейността на компанията.

Вчера пък на БФБ София бяха прехвърлени 7% от Булгартабак на цена 50 лв. за акция. Според вестник „Капитал“ акциите най-вероятно са продадени на италианския бизнесмен с български паспорт Едоардо Миролио. Общата стойност на сделката е 26.6 млн. лв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *