„Булгартрансгаз“ купува земята и активите на „Южен поток“

„Булгартрансгаз“ ще купи земята и активите на „Южен поток България“, след като строителството на едноименния газов проект беше прекратено. Държавният газов оператор ще плати 13.2 млн. лв. на дружеството, в което акционери са Българският енергиен холдинг (БЕХ) и руската „Газпром“, макар че по баланс активите са за над 37 млн. лв.

 

До сделката се стигна, след като в началото на месеца „Булгартрансгаз“ обяви обществена поръчка за закупуване на активите по препоръка на БЕХ. Целта е те да останат в групата на държавния холдинг и да се използват за други проекти, включително евентуалното изграждане на газоразпределителен център край Варна.

Имоти и цени

На 6 март „Булгартрансгаз“ обяви обществена поръчка за пряко договаряне на покупката на дълготрайни активи, собственост върху 28 поземлени имота и правата за строеж върху 5 имота на „Южен поток България“. Прогнозната стойност на поръчката беше 13.2 млн. лв. и това е окончателно съгласуваната цена, въпреки че в процеса на преговорите „Южен поток България“ е поискала повече, става ясно от доклада по процедурата. Точно 13.2 млн. лв. беше сумата, която компанията плати преди три години за придобиване на горски парцели до Варна от Министерството на земеделието и храните. Отделно от това обаче дружеството има земя и в редица други части на страната, както и други активи.

Според последния отчет на „Южен поток България“ към края на 2016 г. компанията има земя и права на строеж (придобити за изграждане на компресорни станции) за 19.3 млн. лв., а дълготрайните материални активи са малко под 18 млн. лв., или общо над 37 млн. лв. В отчета си компанията предупреждава, че в случай на пълно прекратяване на дейността тя може да понесе съществени загуби от обезценки. Извън земята активите, които ще преминат към „Булгартрансгаз“, включват доклад за ОВОС, подробен устройствен план, технически проекти, геотехнически и геоложки проучвания, археологически проучвания, учредено право на строеж и др.

Дружество без проект

Решението за покупката на активите от „Булгартрансгаз“ е взето след писмо от енергийния министър Теменужка Петкова в края на януари тази година. С него тя информира компанията, че акционерите на „Южен поток България“ са решили да прекратят дейностите по проекта „Южен поток“ и съответно да продадат активите. В същото време от БЕХ, който е собственик на „Булгартрансгаз“, са изразили становище, че активите трябва да останат в рамките на групата. Затова енергийният министър е предложила на „Булгартрансгаз“ като единствен лицензиран оператор за пренос на газ в страната и собственик на газопреносната мрежа да придобие активите и да ги използва при бъдещи инфраструктурни проекти.

Самият проект за газопровода „Южен поток“ неофициално беше спрян в края на 2014 г. Смесеното дружество обаче, което трябваше да отговаря за трасето на българска територия, продължава да съществува, макар и с редуциран екип, информира в.Капитал.

Сегашната сделка няма връзка с апетитния имот от 165 дка в местността Паша дере край Варна, който преди малко повече от две години Първа инвестиционна банка продаде за 100 млн. евро. Купувач тогава беше регистрираната в Холандия South Stream Transport B.V. на руската „Газпром“, която трябваше да изгради морският участък на газопровода. След спирането на проекта компанията беше пренасочена към строителството на „Турски поток“.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *