Бум на кражбите на скъпи коли, застраховани в „Алианц“

От началото на тази година са се увеличили кражбите на автомобили, застраховани в „Алианц България“. В сравнение с миналата година, скокът тази година е почти два пъти. Това обяви за Иншурънс БГ Пламен Ялъмов, изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на ЗПАД „Алианц България“, и първи изпълнителен вицепрезидент на „Алианц България Холдинг“. Крадат се основно скъпи возила от типа на джиповете Фолкксваген Туарег, БМВ X5, Тойота Ленд Крузър. Има и куриози на евтини коли, които също са обект на посегателство. Според Ялъмов от кражби на коли се оплакват почти всички застрахователни дружества. Най-вероятно бумът е свързан и с опити за застрахователни измами, смятат застрахователите.
Днес компаниите от групата обявиха годишните си резултати за 2008-ма. Изпълнителният директор на „Алианц България Холдинг“ Димитър Желев похвали компаниите в холдинга за работата им през 2008-ма и посочи, че общата визия за 2009 година е работа под знака на липсата на изненади. Годината ще премине под знака на намаляване на рисковете и на разходите. Според Желев като цяло се очаква спад в застрахователния пазар с около 10-20% и намаляване на балансовите числа на банките с около 10-15 на сто.

Брутният премиен приход за 2008 г. на дружествата в групата на „Алианц“ е 289 млн. лв. От тях общото застраховане генерира 223 млн. лв. премиен приход.
ЗАД „Алианц България „отчита 165 млн. лв. бруто премиен приход, като прирастът спрямо 2007 г. е 10,6 на сто. Бруто платените обезщетения са 76 млн. лв. с брутна квота на щетимост 49%. Печалбата след данъчно облагане е 9 млн. лв. Другото общозастрахователно дружество в групата – ЗПАД „Енергия“, отчита 58 млн. лв. събрани премии за м.г., като печалбата след данъчно облагане е 21 млн. лв.
Животозастрахователното дружество в групата реализира премиен приход в размер на 65, 7 млн. лв. Резервите на компанията в края на 2008 г. са 180 млн. лв.(срещу 105 млн. лв. през 2006-та и149 млн. лв. – през 2005-та).Печалбата след облагане с данъци е 5,4 млн. лв.
Пенсионноосигурителното дружество с марката „Алианц“ отчита загуба от 24% на годишна база за 2008 г. Ако се отчита доходността за последния петгодишен период обаче компанията е на плюс. Мениджмънтът на дружеството е категоричен, че отчетените загуби представляват преоценка на активи, а при обръщането на тренда ще бъдат отчетени резултати на положителна територия. Изпълнителният директор на компанията София Христова прогнозира в края на 2009-та да настъпи стабилизиране и връщане нагоре на доходността.
Към края на 2008 г. активите на фондовете, управлявани от компанията, са 628 млн. лв. Намаление с 30 на 100 отбелязва доброволният фонд на дружеството, който в края на годината отчита 244 млн. лв. През 2008-ма доброволният фонд на дружеството е изплатил 67 млн. лв. на клиентите си. 15 хиляди са напуснали компанията, от тях 6800 са пенсионерите. Около 6 хиляди души пък са избрали са се осигуряват доброволно за втора пенсия. Около 20 хиляди са служебно разпределените. Общо новите осигурени в дружеството са 49 000. В края на годината компанията управлява парите на 851 хил. осигурени. Според данните на КФН, в края на годината пазарният дял на дружеството по нетни активи е 27% (51% в доброволния фонд, 21 на сто – в универсалния и 20 на сто – в професионалния). Печалбата на дружеството след данъци е 6 млн. лв.
Банката на немския холдинг се нарежда на 12-то място в банковата система у нас по размер на активите с пазарен дял от 2,34% за 2008 г. Към края на м.г. балансовите активи на „Алианц Банк България“ са в размер на 1 628 млн. лв.(което е нарастване с 11%). Депозитите са нараснали с над 9 на сто и са в размер на 1 363 млн. лв. В клиентския сегмент – граждани и домакинства – депозитите са 655 млн. лв., което е над 18% ръст от началото на 2008 г. Главният изпълнителен директор на банката Светослав Гаврийски се похвали, че съотношението дадени кредити към депозити е 60%. Според него няма взети жилища от граждани заради необслужвани ипотечни кредити. Процентът необслужвани кредити е 1 на сто. За 2009 г. се очакват козметични, а не сериозни промени в лихвите по кредитите, обеща Гаврийски.
Източник: Insurance.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *