Бум на пазара на имоти заради ЕС

Очакват увеличение на сделките в малките градове

Как ще се развие европейският пазар на имоти до 2010 г., какво чака инвеститорите на Балканите и какви са перспективите пред българския пазар ще обсъждат експерти от цял свят на конгрес на Международната федерация за недвижими имоти (FIABCI) и 12-ата конференция на Централноевропейската мрежа на асоциациите за недвижими имоти (CEREAN). Форумът ще се проведе от 12 до 14 октомври в хотел „Кемпински-Зографски“ и се организира от НСНИ.

Очаква ни гореща есен на пазара на недвижими имоти, твърдят брокери. През следващите 4-6 месеца интересът към пазара у нас отново ще се засили и броят на сделките ще се увеличи. Това прогнозира управителят на агенция за недвижими имоти „Явлена“ Страхил Иванов. Повод за оптимистичната прогноза е положителният доклад за членството на България в ЕС. По наблюдения на Иванов в по-малките градове вече се отчита сериозен ръст на продажбите на жилища и земя в сравнение с броя на сделките от началото на годината. Значително раздвижване има в доскоро забравени градове като Елхово, Бяла Слатина, Тополовград и Враца. Едната причина за това е драстичното увеличение на цените в по-големите градове, заради което доста хора се ориентират към купуване на жилище на два пъти по-ниски цени около тях, коментира Иванов. Другата е, че заради изчерпващите се възможности на пазарите в големите градове част от инвестициите вече се насочват към неразвити райони.

Активността на пазара обаче няма да доведе до нов бум на цените, категорични са от Национално сдружение „Недвижими имоти“. Цените ще растат плавно и ще зависят от мястото, инфаструктурата, възможностите на района, вида и качеството на имота, прогнозира Орлин Владиков, управител на „Орвитекс“ и председател на сдружението. Доходността от инвестициите в имоти все повече ще намалява, а разликата в цените между отделните категории имоти все повече ще се задълбочава.

Елена Маркова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *