Бундеслигата – много повече от футбол

Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: И това е част от Бундеслигата!

Биричка на будката, такси до стадиона, наденичка на крак. Това е нещо съвсем обичайно за германските футболни фенове. От Бундеслигата печелят не само големите клубове и професионалните играчи.

 

 
Германската футболна лига и консултантската фирма McKinsey са провели съвместно изследване за печалбите, идващи от германския футбол. Резултатът от проучването Томас Нетцер от McKinsey обобщава така:
„При изследването акцентирахме върху стойностния елемент, който реализира професионалният футбол в Германия. Това са около пет милиарда евро.”
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Бундеслигата разкрива 70 000 работни места
1,5 млрд евро в обществените каси
Наред с това чрез професионалния футбол в Германия се разкриват 70 хиляди работни места на пълно работно време. Всяка година професионалният футбол налива в обществените каси 1 милиард и 500 милиона евро, а и допълнителни такси. В изследванията си експертите взимат под внимание всички сфери, които правят пряко или косвено пари покрай професионалния футбол – от продажба на билети до медийни права, от охраната по стадионите до хотели и будки за бира и наденички.
Изледването има естествено за цел да допринесе за подобряване на имиджа на Германската футболна лига. Не става дума за трансферни суми, скъпо струващи играчи или пък за разходи за данъкоплатеца за полицейското присъствие при мачовете от първа и втора Бундеслига.
Не само футбол
Кристиян Зайферт, представител на германската футболна лига, казва: „През последните години се опитахме да обясним по-задълбочено цялостния феномен Бундеслига. Искаме да обясним, че Бундеслигата трябва да се разглежда в много по-мащабни категории, а не да се обръща внимание само на това, което се случва на терена”.
 
 

 

П. Ренерт, Б. Емануилов, Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *