Бундестагът рови да финансови скандали с управляващите

Месец преди парламентарните избори в Германия бюджетната комисия на Бундестага проведе няколкочасови разисквания за скандалите в последно време в управляващата голяма коалиция, сред които използването на служебния автомобил от здравния министър Ула Шмидт за отпуската й в Испания и за вечерята, дадена преди година от канцлера Ангела Меркел за шефа на „Дойче банк“ Йозеф Акерман.
Според опозицията тържеството в канцлерството е било за рождения ден на Акерман. Това е непозволено смесване на политика и бизнес, заяви депутатът от левицата Гезине Льотч.
„Вечерята, за която самият Акерман признава, че е имал право да си покани приятели в канцлерството, показва недопустима близост и липсата на дистанция“, заяви Гезине Льотч.
От кабинета на канцлера Меркел заявяват, че става дума не за парти, а за работна среща. Самата Меркел заяви пред телевизия „Сат айнс“, че се съобразява с чувствителността на хората по тези въпроси.
„Знам, че много хора, като видят нещо такова, се питат дали има тясна връзка между политиката и бизнеса. Човек трябва да бъде чувствителен, така че разбирам защо си задават тези въпроси, но смятам, че напълно спазихме дистанция.“ каза Меркел.
В крайна сметка бюджетната комисия на Бундестага не успя да събере достатъчно гласове, за да продължи разследванията по скандалите.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *