Бунт срещу Енергото свали сметките за ток

Пловдив иска EVN да преизчисли всички фактури за септември

Бунтът срещу Енергото в Пловдив свали сметките за ток. Това стана ясно от октомврийските фактури. Абонатите, които за септември трябваше да платят 100-150 лева, сега дължат по 2-3 лв., научи „Стандарт“. Ниските сметки са резултат от общественото негодувание срещу раздутите сметки, коментират пловдивчани. Хилядите жалби и отзвукът в медиите доведоха до проверка от страна на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Тя започна от EVN, собственик на дружествата в Пловдив и Стара Загора, а по-късно регулаторът се зае и с другите две дружества – E.ON и CEZ.

Вчера общината в Пловдив обвини Енергото в умишлено надписване на фактурите за ток. В специална декларация съветниците настояват EVN да преизчисли сметките на всички клиенти за месец септември, независимо дали те са подали жалба или не. Общинарите призоваха всички компетентни органи да започнат проверки за злоупотреби в дружеството и при откриването на такива да се прекрати лицензът му. Австрийците ще бъдат задължени да представят публично приватизационните си договори, инвестиционните си планове и точни данни за натрупания дълг в кв. „Столипиново“.

Протестно шествие срещу неоправдано високите септемврийски сметки за светло ще се проведе в Пловдив на 14 ноември. Бунтът ще бъде поведен от местната организация на ВМРО, съобщи вчера местният активист Камен Шишманов.

Костадин Аршинков

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *