Бутнали сме 1,5 милиона рушвета през 2005 г.

Петков иска проверка на партийните каси

Даренията трябва да бъдат извадени на светло, категоричен е МВР шефът.

Пълна проверка на партиите, техните фондации и институти поиска вътрешният министър Румен Петков. Трябва да се установи откъде набират парите си и как ги харчат, заяви Петков на дискусия за корупцията у нас вчера. Крайно време е даренията да се извадят на светло, категоричен беше МВР шефът. Той обясни, че Сметната палата трябва да има задължение да прави тези проверки. По този начин ще има стриктен контрол върху финансирането на партиите и ще се знае какво прави всяка една от тях, както и фондациите и институтите й. Според Петков обаче, ако има контрол само върху партиите, ефектът ще е нулев. Защото се създава предпоставка те да си изградят обръч от фондации и институти и по този начин да си решават въпросите. Петков даде пример с фондация „Демокрация“. „Тя получава 200 000 лв. от този, 200 000 долара от онзи, това не е нужно на страната“, категоричен беше той.

По 1 млн. лв. потъват в черните каси на партиите всеки ден. Близо 370 млн. лв. са източили политическите организации от обществени поръчки през 2005 г., разкри годишният доклад на Центъра за изследване на демокрацията, който беше представен вчера. 55 млн. лв. подкупи са платени от фирми, за да получат обществени поръчки, сочат данните.

Корупцията у вас може да разруши доверието в правителството и накрая и самото правителство, каза посланикът на САЩ у нас Джон Байърли. Корупцията през последните 15 години руши доверието в държавата, съгласи се Петков.

Той оповести, че 65 служители на МВР са уволнени за вземане на подкупи. На прокуратурата са предадени материали за 36 служители, проверени са сигнали за корупция срещу 276. През 2005 г. от полицията са разкрити 2476 престъпления, свързани с корупционни практики в държавната и местната администрация.

Около 1,5 милиона корупционни сделки са станали през 2005 г. Осъдените са само 72 души, сочи докладът. Според него организираната престъпност у нас в началото е използвала сила, докато сега ползва корупционни техники.

Таня Красимирова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *