Буш отказа да се извини за войната в Ирак

На Джордж Буш все още му призлявало от това, че САЩ не успяха да открият оръжия за масово поразяване в Ирак.
Бившият американски президент даде първото си интервю близо две години след като напусна Белия дом, съобщава Ен Би Си, цитирано отБТА.

Поводът е публикуването на неговите мемоари. В книгата „Decision Points“, която излезе по книжарниците днес той разкрива също, че е обмислял в един момент да смени вицепрезидента Дик Чейни, когото пресата наричала „Дарт Вейдър на администрацията“. Буш уверява, че е бил отвратен и гневен, когато не са открити оръжия за масово унищожение в Ирак, чието предполагаемо наличие бе поводът за военната операция.

В интервюто за Ен Би Си Джордж Буш-младши обаче отказа да се извини пред американците за това, че е започнал войната: „Извинението на практика би означавало да кажа, че решението ми е било грешно. А аз не вярвам, че е било грешно решение“, заявява бившият американски президент.

В мемоарите си той настоява, че иракчаните сега са по-добре без бившия си лидер Саддам Хюсеин, когото нарича „диктатор главорез“, като добавя, че и САЩ са по-добре без един Саддам, който се стреми да се сдобие с биологични и химически оръжия. „Никой не бе по-шокиран и по-бесен от мен, когато не бяха открити оръжия за масово унищожение в Ирак“, пише Буш. „Всеки път, когато се сетя за това, ми призлява.“

Републиканецът Буш, който управлява два последователни мандата от 2001 до 2009 г., странеше от медиите след напускането си на поста. Той споделя, че ще остави историята да отсъди как се е справил. „Надявам се да отсъдят, че съм бил успешен. Но тогава ще съм мъртъв, защото ще трябва доста време докато го разберат,“ казва в интервюто Буш, който по време на мандата си имаше един от най-ниските рейтинги и в страната и в чужбина.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *