Буш поздрави ФЕД за предприетото действие

Президентът на САЩ Джордж Буш поздрави Федералния резерв на САЩ за предприетото през уикенда действие, като по този начин побърза да внесе нотка на успокоение при напрегнатата ситуация на финансовите пазари, предаде АП.

„Предприехме решително действие”, каза президентът на страната след среща в Белия дом с министъра на финансите на САЩ Хенри Полсън и други специалисти от икономическия екип и допълни: „Намираме се във времена на предизвикателства”.

Загрижен за влиянието на кредитната криза върху американската икономика американският Федерален резерв предприе необичайната стъпка да намали през уикенда една от основните си лихви – кредитната лихва за финансовите институции с 25 процентни пункта до 3,25 процента.

„Тези стъпки ще дадат на финансовите институции по-голяма сигурност за достъпа до фондовете”, каза председателят на Федералния резерв на САЩ Бен Бернанке.

Действията на централната банка последваха новината за купуването на банка Bear Stearns Cos. от страна на конкурента й JPMorgan Chase & Co. за 236,2 млн. долара, което предотврати краха на една от най-големите и уважавани инвестиционни банки в света.

В ранната търговия на Уолстрийт индустриалният индекс Дау Джоунс загуби 175 пункта, след което се върна на положителна територия. На световните пазари бе отбелязан рязък спад.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *