Буш ще става кафеджия

На последната си пресконференция 43-ят президент на САЩ призна някои свои грешки и не пропусна да поднесе на журналистите поредния „бушизъм” – че го били „кривоподценявали”

На последния брифинг в осемгодишното си управление Буш непоколебимо заяви със зачервено лице, че само историята може да бъде справедлив съдник на неговото президентство. Той съжали, че след като напусне Белия дом, няма да получава шест дни в седмицата доклади от разузнаването, а вместо това всяка сутрин ще прави кафе за съпругата си Лора.

След връщането си в родния Тексас Джордж Буш щял гордо да се гледа в огледалото, без да съжалява, че е отстоял своите „ценности”. Още по-голяма гордост за него е фактът, че е успял да спаси „Отечеството” от повторение на атаките от 11-ти септември 2001 година.

Растящият гняв в страната от военното и икономическото наследство на президента не намери място в задаваните на пресконференцията въпроси. Въпреки това Буш произнесе пламенна защита на двата си президентски мандата, оценявани от мнозина като най-лошите в съвременната американска история.

Президентът отхвърли твърдението, че моралният облик на САЩ в чужбина е паднал много ниско. Нетипично за висш политик, той все пак призна някои свои грешки. Плакатът с надпис „Мисията изпълнена”, на чийто фон той обяви на борда на самолетоносач през 2003 година, че войната в Ирак е спечелена. И още – липсата на оръжия са масово унищожение, които бяха основното оправдание за нахлуването в страната.

Джордж Буш заобиколи поемането на отговорност за икономическия срив, довел американците до най-острата криза от времената на Голямата депресия. Според него тези проблеми са съществували и преди влизането му в Белия дом. За това пък той посочи, че има заслуга за бързото рефинансиране на банковата система, достигнала до ръба на колапса.

Според Буш президентството не е конкурс за популярност. Щяло е да бъде популярно да подпише Договора от Киото против глобалното затопляне, но документът имал сериозни недостатъци. По същия начин, макар и носещо популярност, щяло да бъде грешно за всички проблеми в Близкия изток да бъде обвиняван Израел.

43-ят обитател на Белия дом отхвърли и масовите критики за своята роля при преодоляването на последствията от урагана „Катрина”, който разруши Ню Орлиънс. Буш каза, че не бил наредил самолетът му да кацне в района, защото това щяло да отклони полицията от оказването на помощ на пострадалите.

Джордж Буш обеща след 20 януари да се оттегли от светлините на прожекторите в политиката, под които заяви, че е бил достатъчно дълго. В същото време той подчерта, че не се вижда с голяма сламена шапка и хавайска риза да се излежава на някой плаж, особено след като вече се е отказал от алкохола.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *