БФБ: За 2 години акумулираните средства на пазара са над 1 млрд. лв.

От: Кристиян Костов

Само през последните 2 години акумулираните средства през БФБ възлизат на над 1 млрд. лева, обяви на кръглата маса „Българска фондова борса и бизнеса – партньори в ЕС” в Гранд хотел Варна Радослав Желязов, директор „Емитенти и членство” на БФБ – София.

Според него набирането на свеж ресурс през фондовата борса се характеризира с няколко предимства – необвързване с един кредитор, успешно опазване правата на всички акционери, бърза и прозрачна процедура по набиране на средства, наличие на информация за предстоящото предлагане на акции и други.

От началото на 2005 г. до средата на октомври 2006 на БФБ – София са регистрирани 53 увеличения на капитала на публични дружества. Процентът на записване на емисиите е 94,59%, а общата набрана сума от увеличенията възлиза на 351,38 млн. лв.

Най-голяма част от увеличенията на капитала (40 на брой) са извършени от акционерните дружества със специална инвестиционна цел (АДСИЦ), които са сред основните двигатели на растежа на БФБ и към края на септември 2006 съставят над 3% от капитализацията на борсата.

Според анализатори АДСИЦ навлизат в по-труден период от своето развитие и пласирането на акции за над 30 млн. лв. е добро постижение. Освен това интересът към пазара на недвижими имоти в страната се променя, а конкуренцията между самите дружества е доста по-голяма.

В периода юни-септември 2006 имаше няколко увеличения на капитала в размер на над 15 млн. лв., каза още Желязов. Според него сравнително ниско е записването на акции от увеличението на капитала на дружества, при които се наблюдава ниско доверие на инвестиционната общност към мажоритарните им собственици. При тях нивото на успеваемост е около 45 на сто.

Освен с акции на БФБ се наблюдава и висока активност на финансирането чрез облигации. От началото на 2005 г. на борсата са регистрирани общо 49 броя емисии облигации с обща номинална стойност 670 млн. лв.

За същия период в България се реализираха 5 първични публични предлагания на акции, като общата набрана сума достигна 57,4 млн. лв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *