БФБ изпрати седмицата с умерен оптимизъм

Днешният ден се оказа изключително печеливш за световните фондови пазари. Масовото поскъпване бе предизвикано от изненадващото решение на Японската централна банка да влее допълнителни парични стимули в икономиката. В следствие на това азиатските и европейските борси силно поскъпнаха, а японският пазар достигна нов 7-годишен връх. Зад Океана сесията също стартира успешно, като основният индекс на американския пазар дори докосна ново рекордно равнище.

У нас оптимизмът на инвеститорите е по-умерен, като три от измерителите на родния пазар записаха ръстове от около 0.4%, при което SOFIX достигна ниво от 520.31 пункта. Оборотът на регулирания пазар достигна 1.8 млн. лева, като две трети от тази сума бяха формирани от една пакетна сделка с книжата на Медика АД.

Сред останалите дружества начало на търговията застава Химимпорт, чиято пазарна оценка се понижава с 1.3% до 1.812 лева за една ценна книга. Спадове до 2% регистрират още инвеститора в земеделска земя Адванс Терафонд и ЕМКА.

На положителна територия застават Първа инвестиционна банка и Енерго-Про Продажби АД, които поскъпват съответно с 3.05% и 4.12%.

На пазара на компенсаторни инструменти доста активно се търгуваха боновете за земеделска земя, които приключват сесията на ниво от 59.5 стотинки за лев номинал.

03.11-07.11.2014 г.

Българска фондова борса остава все така ниско ликвидна на фона на трайната несигурност в страната. С изключение на някои пакетни сделки, изтъргуваните обеми са изключително скромни, а инвеститорите крайно предпазливи. Въпреки че новият месец ноември е традиционно слаб за индекса на сините чипове SOFIX, съставянето на стабилно правителство и разрешаването на ситуацията с Корпоративна търговска банка могат да отключат един по-сериозен възход до края на годината, като за това може да спомогне и подобрената ситуация на международните борси.

В края на миналата седмица Японската централна банка изненадващо отпусна нова порция парични стимули, които веднага дадоха положително отражение на фондовите пазари в глобален мащаб. Тази инерция може да се запази и в идните дни, особено имайки в предвид, че подобна щедра политика прилага и Европейската централна банка, която е решена да се бори с дефлацията в еврозоната, а тези действия със сигурност са по вкуса на повечето борсови играчи. През седмицата инвеститорите най-вероятно ще запазят позитивното си настроение, а търговията ще се движи от излизащите макроикономически и корпоративни новини.

Тази седмица Националният статистически институт ще ни даде информация за издадените разрешителни за строеж и започнато строителство и краткосрочната статистика на жилищните сгради за третата четвърт на годината, както и продажбите на едро и дребно също за третото тримесечие. Освен това ще получим и данни за продажбите в промишлеността, строителството и търговията и наблюдение на потребителите съответно за септември и октомври.

Българска народна банка ще ни предостави дългосрочния лихвен процент за оценка на степента на конвергенция, както и статистика за депозитите и кредитите по количествени категории и икономически дейности за месец септември.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *