БФБ пак на минус и с доста лоши новини

Тя остана в свити граници и пропита предимно от негативизъм. Обемите бяха изключително ниски, активността също. По-голям интерес привличаха облигациите, а зад по-високите обороти в някои от дните се криеха епизодични единични сделки. Индексите отново завършиха на минус.
SOFIX спадна с 1.35% до 309.27 пункта.  BG40 се понижи с 0.08% до 106.84 пункта.  BGREIT изгуби 0.63% до 59.18 пункта.BGTR30 потъна с 1.38% до 251.86 пункта.
С главоломните 25% поевтиняха акциите на Биовет АД за една седмица. Миналия петък те струваха 6.20 лв. за лот, а последната сделка по пнозицията вчера бе за 4.65 лв. за лот. Може би това е резултат от разпродажби на договорните фондове на УД Стандарт Асет Мениджмънт АД, които имат значителни експозиции към Биовет. През тази седмица стана ясно, че Стандарт трябва да удовлетвори поръчки за обратно изкупуване на дялове в размер на 1.4 млн. лв, за което най-вероятно ще трябва да кешира позиции на борсата. Комисията за финансов надзор даде 4 дни на дружеството да се справи със задачата, а в понеделник ще стане ясно каква е развръзката по случая.
Масивна загуба от 8.21% до 3.53 лв. за лот се получи и при Оловно- цинков комплекс АД, чийто собственик Валентин Захариев попадна под ударите на работническите протести през последните седмици. Първо имаше размирици в кърджалийския завод, където служителите превзеха администрацията с искане да им се платят забавените с месеци пари. След като получиха обещание, те се оттеглиха по работните си места. Няколко дни по-късно обаче вълната на недоволството поеха миньорите от ГОРУБСО-Мадан, което също се контролира от Интертръст холдинг на Захариев. Стигна се до заплахи, че Валентин Захариев може да се раздели с концесията си за мините, щом не изпълнява ангажиментите по договор.
Спад в цената от близо 6% се наблюдава при производителя на лекарства Софарма АД. Фармацевтичният гигант е може би засегнат от дискусията за цените на лекарствата и от намерението на държавата да наложи със закон по-ниски цени за медикаментите, плащани със средства от Здравната каса. Тази седмица търговията с акции на борсата завърши на 2.69 лв. за акция, което е спад с 5.87% спрямо конировките миналия петък.
Понижение от 2.32% до 26 лв. за акция се получи и с пловдивския Юрий Гагарин АД, на червено завърши и ЕЛАРГ Фонд за Земеделска Земя АДСИЦ. Книжата му поевтиняха с 0.47% до 1.249 лв. за лот.  През тази седмицата стана ясно, че общо 49 дружества не са предали отчетите си за миналата година. През следващата седмица предстоят няколко общи събрания на акционерите – в Сити Пропъртис АДСИЦ, Исперих БТ АД, Хелт енд Уелнес АДСИЦ и Дъб АД.
*Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *