БФБ празнува рожден ден без много гости

По повод юбилея ще има тържество, но не става ясно дали на него са поканени представители на предишното ръководство, на професионалните асоциации, на дружества – емитенти, инвеститори или журналисти. Покана е изпратена обаче до финансовия министър Симеон Дянков.
„През 1991 г. група ентусиасти решават да създадат организация и място, на което да се търгуват ценни книжа“, се казва в прессъобщението. В него са цитирани думите на изпълнителния директор Васил Големански, който по повод юбилея казва: „Ако следваме пътя на логиката и в края на първото десетилетие тръгна големият прогрес на борсата, вярваме, че от края на второто десетилетие започва новия й възход.”
Първата борсова сделка с ценни книжа у нас е сключена през 1992 година, а две години по-късно в България вече има над 20 фондови борси, като почти във всеки по-голям град в странта има по една.
През 1994 година започва процес на намаляване на броя на борсите и година по-късно става първото окрупняване. Четири от фондовите борси в страната – Пловдивска, Варненска, Русенска и Търновска се вливат в Първа Българска Фондова Борса, коята става Българска Фондова Борса. Държавата става акционер, малко по-късно вътре влиза и Софийска фондова борса, за да добави в името София.
В същото време е приет закон за ценните книжа, създадена е Комисия за ценни книжа, Централен депозитар, финансовите къщи стават инвестиционни посредници.
В края на 1997 г., през октомври БФБ – София получава лиценз от комисията, и още същия месец е възобновена прекъсналата година по-рано борсова търговия. Всички дружества от списъка за масова приватизация стават публични и започва търговия с техните акции. Вече се извършва приватизация през борсата.
От 2000 г. започва да се изчислява индекса СОФИКС. Оттогава БФБ автоматизира търговията и тя става неприсъствена. Държавата възобновява приватизациата през борсата чрез пулове. Продажбата на акциите на БТК през борсата през 2005 г. е един от знаковите моменти за БФБ. Търговската система на Дойче бьорзе – XETRA, която е внедрена в БФБ през 2008 г. отваря българския капиталов пазар за световната търговия.
В края на 2010 г. БФБ става публична компания, а от началото на 2011 г. акциите й се търгуват на борсата.
* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *