БФБ регистрира шест нови фонда, броят им нарасна до 26

Дяловете на шест нови фонда бяха регистрирани за търговия на БФБ

С решение на Съвета на директорите на Българската фондова борса бяха регистрирани за търговия дяловете на шест договорни фонда, като началната дата, от която всеки инвеститор ще може да търгува с тях, е 16 март, става ясно от съобщение от институцията.

Четири от фондовете са организирани и управлявани от УД Райфайзен асет мениджмънт. Това са нискорисковите Райфайзен фонд облигации и Райфайзен паричен пазар, балансираният Райфайзен балансиран фонд и високорисковият Райфайзен фонд акции.

От същата дата стартира и търговията с третия фонд на ДСК Управление на активи – ДСК Растеж, както и Елана балансиран доларов фонд.

ДСК Растеж е договорен фонд с високорисков профил, като инвестициите му ще бъдат насочени основно (до 80% от активите) в акции, приети за търговия на регулирани пазари, в дългови ценни книжа и в инструменти на паричния пазар.

Минималната сума за инвестиция в доларовия балансиран фонд на Елана е 100 долара. Фондът е с балансиран рисков профил, като очакваната годишна доходност е между 15 и 20%. До 80% от набраните средства се инвестират чрез БФБ – София в акции на български и чужди компании, български държавни ценни книжа, както и ипотечни, корпоративни и общински облигации.

По закон фондовете ще започнат да изкупуват обратно своите дялове, когато активите им достигнат 500 хил. лева. С регистрацията на последните шест фонда на БФБ-София броят им нарасна до 26, от които осем инвестиционни дружества.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *