Бъдещето на застрахователния пазар

Бъдещето и застрахователния пазар се определя в значителна степен не само от общите тенденции на развитие, но и от тяхната специфика.Застрахователният пазар, по своята същност, е доста специфичен.

Спецификата му е това, че купувачът, давайки своите пари, не получава веднага застрахователната стока.Бъдещето на застрахователния пазар, като пълноценен форум за съвместно преживяване, предполага стратегиите на застрахователните компании приоритетно да се фокусират в следните направления:

– подпомагане създаването и въвличането на потребителски общности в

– съвместно създаване с потребителите и застрахователните

– съвместно с потребителите и техните общности очертаване на

процеса на създаване на продуктите и реализиране на застрахователните стоки и услуги. посредници на среда на преживяване, отчитаща потребителското разнообразие (хетерогенност) при взаимодействието. очакванията за застрахователни продукти, услуги, технологии и поведение.

Тенденцията на застрахователния пазар е все повече застрахователни компании и застрахователни брокери да развиват паралелни онлайн-услуги към физическите си офиси, а някои брокери поддържат само и единствено онлайн- застрахователни услуги. Услугите, коитозастрахователните компаниипредлагат онлайн, са най-често: калкулиране на цени при зададени параметри, сключване на застраховка онлайн, управление на сключените полици през сайта на компанията и завеждане на щети.Застрахователните брокеричесто предлагат на сайтовете си сравнения на цени между различни компании, сключване на застраховка онлайн, справочна информация и консултации през онлайн-чат, имейл или телефон.

Друга очертаваща се тенденцияпо изграждането на мрежи и среда на преживяване на застрахователния пазар е свързана със засилващата се специализация на застрахователните брокери, оказващи поддръжка на тези, които трансферират рискове, помагайки им да решат как да идентифицират, финансират и управляват.

Големият проблеме доколко взаимоотношенията „застрахователни компании – застрахователни брокери от различен вид” се изграждат на базата на стандартизирани продукти и материални отговорности за качеството на поддръжката.

Съществуват множество интересни и нетрадиционни решения в условията на сложна оценка на риска.

В крайна сметка, стратегията за оцеляване и развитие на застрахователните компании в бъдеще все повече ще се превръща в процес на непрекъснати експерименти, оптимизиране на риска, свиване на времето и минимизиране на инвестициите при максимизиране на влиянието върху пазара.

Най-общо, това е стратегия-процес на иновации и открития. Застрахователното благо в значителна степен е нематериално, социално благо и никоя застрахователна компания няма да може сама, само със собствени усилия, да направи всичко това.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *