Бъдеще на земеделието в Европа

През тази седмица Европейската комисия обяви плановете си да извърши значителни промени в селскостопанската политика на ЕС в съответствие с новата дългосрочна икономическа стратегия на Съюза.
В реч пред Европейския парламент комисарят по селско стопанство Дачиан Чолош заяви, че очаква значителни предизвикателства пред политиката, посочвайки изменението на климата, проблеми с недостига на храна и натиск върху ресурсите и върху икономиката в селските райони.
Промените ще бъдат предложени към края на годината, след като Комисията се запознае с мнението на обществеността. Те ще влязат в сила след изтичането на настоящата програма за финансиране през 2013 г., съобщиха от ЕК.
Надеждите са, че в допитването, което ще приключи през юни, освен земеделски стопани ще се включат и потребители, еколози и групи за защита на правата на животните.
ЕС работи върху 10-годишен икономически план – стратегията „Европа 2020“. Очаква се той да има значителни последствия за селското стопанство отчасти поради наблягането върху целите за постигане на нисковъглеродна икономика.
Чрез Общата селскостопанска политика (ОСП) ЕС се стреми да осигури на земеделските стопани приемлив жизнен стандарт, да гарантира наличието на достатъчно храна на справедливи цени и да опазва европейското селско наследство. За нейното изпълнение се изразходват около 55 млрд. евро на година (40% от бюджета на ЕС), по-голямата част от които се изплащат на фермерите под формата на преки субсидии. Около 5% от работещото население е заето в селскостопанския сектор.
ЕС извърши значителни промени в политиката през последните десетилетия, премахвайки основаните на производството селскостопански помощи и предоставяйки на земеделските стопани по-голяма свобода да отглеждат култури, които се търсят на пазара.
Неотдавнашно проучване на ЕС показва наличието на широка подкрепа за политиката, като 6 от 10 анкетирани заявяват, че подкрепят настоящите нива на разходите или дори още по-голям бюджет.
Докато ЕС възнамерява да продължи с реформите, комисар Чолош предупреждава, че залогът е висок: „Събитията, които светът преживя през последните две години, ни напомнят за това.“
През 2008 г. бяхме свидетели на внезапен и рязък скок в цените на храните, което предизвика протести в много страни. През миналата година европейските млекопроизводители излязоха на улицата, за да изразят недоволството си от стремително спадащите цени на млякото.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *