Българинът ще яде само замразено месо по вина на министерството

От днес ветеринарните лекари спират издаването на документи и надзора на инфекциозни болести, алармираха от Българския ветеринарен съюз.

Председателят д-р Йордан Бойчев обясни: „Това означава, че няма да има движение на живи животни от фермите към месодобивните и преработвателни предприятия. Ще трябва да работим само със замразено месо“, съобщи КРОСС.

Причината е, че държавата иска отсрочка за сключването на индивидуалните договори с ветеринарните лекари. Така те остават без право да издават ветеринарни свидетелства за превоз на животни, освен това са длъжни да осъществяват надзор и профилактика. Именно затова от 1 януари трябва да спре транспортът на животни или да се извършва незаконно.

„Нямаме основание да го правим, след като нямаме договор с държавата“, каза Бойчев. Проблемът засяга около 1000 негови колеги. Уговорката е да има среща със земеделското министерство до десети януари, каза още Йордан Бойчев. Индивидуалните договори на държавата със специалистите трябваше да бъдат сключени докрая на септември.

„Именно затова предварително съобщаваме, че спирането на работата от първи януари се дължи на нежелание или неосъзнати последици от страна на Министерството на земеделието и храните, а не на приумица на съсловната организация“, заявяват от ветеринарния съюз.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *