Българин е 288-и по богатство в Швейцария.

„Благодарен съм, че ми се обаждате, аз съм си българин, разбира се, но 30 г. не съм се връщал в България, никой не ме познава, не съм правил бизнес и нямам икономически интереси там“, любезно отклони поканата за интервю българинът Румен Хранов, който заема престижното 288-о място в годишната класация на списание „Bilanz“ за 300-те най-богати швейцарци. „24 часа“ го откри в офиса му недалеч от Цюрих.

Бизнесменът сподели, че швейцарските медии непрекъснато го търсели за интервюта, но той винаги отказвал. „Известността пречи. През тези 30 г. никога не съм давал интервюта и няма да намерите нищо от мен“, извини се Хранов, преди да затвори.

„24 часа“ обаче откри, че е роден на 9 юли 1944 г. в Пазарджик. През 1955 г. семейството му идва в София. Като дете играе в българския филм „Вятърната мелница“, сниман през 1961 г. Харесали го от драмсъстава на Пионерския дворец, където бил 8 г. под ръководството на режисьора Асен Траянов.

По-късно завършва с пълно отличие(summa cum laude) математика и физика в Ленинград, след което и строително инженерство. Работи за кратко в „Изот“.

Напуска България през юни 1976 г., след като се жени за австрийка. Скоро след това при него във Виена заминават и родителите му.

Кариерата му на строителен инженер е впечатляваща. Започва я от Африка, като е работил по конструкцията на националния театър в Нигерия, както в Египет, Кувейт, Саудитска Арабия и Индия. Сред сградите, в които е участвал са тези на Министерски съвет в Кувейт Сити и летището „Джеда“ в Саудитска Арабия. Работил е и по обекти в Русия и Турция.

През 1986 г. се озовава в Швейцария и се насочва към търговия с петролни продукти. През 1985 г. създава фирмата си Finman AG, която се занимава с това. Тя разработва производство на биохрани в Русия, работи в Канада по откриването на шистов газ и има и малка финансова къща в Казахстан.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *