Българин инвестира в нова винарна у нас след 40 г. успешен бизнес в Щатите

Български емигрант, сбъднал американската мечта в САЩ, се завърна у нас след 20 години успешен бизнес зад граница и отвори нова винарна в Русенско. 72-годишният Любен Рабчев е купил земя край село Мечка, където за 4 г. е построил новия винарски комплекс. Сега той отглежда 70дка лозя, а намеренията му са да ги удвои за няколко години.
Рабчев , който е родом от с. Бяла Черква, община Павликени, мечтае да емигрира в Америка още от 15-годишен. Завършва Техникума помеханотехника в Русе и три пъти безуспешно се опитва да избяга
от България. Успява едва през 1968 г. Попада в емигрантски лагер в Австрия, след това се заселва в малък града в американския щат Ню Джърси. Най-напред става метач във фабрика, после работи като техник и през 1970 г. купува стара газостанция. За уменията му като автомонтьор се разчува съвсем случайно. Един ден при него идва човек, който го моли да поправи мигача на колата му. После друг човек го моли да му оправи проблем с предния фар. Третият пристига с повреда в карбуратора. Рабчев и на тримата отказва да вземе пари за ремонтите, но се оказва, че те са кметът, свещеникът и началникът на местната полиция. Покрай тях хората научават за новата работилница. След няколко години българинът отваря магазин за авточасти. Това се оказва и ключът към успешния му бизнес – той продава газостанцията и само за три години успява да отвори шест магазина. По-късно продава и тях и се мести в Хюстън, щата Тексас. Там продължава с бизнеса с авточасти и от 1976 г. до 1984 г. отваря нови 16 магазина, които след време продава на голяма корпорация. Рабчев заминава за Калифорния и се заема със строителен бизнес като прави луксозни апартаменти в Палм Спрингс. Продава и тях и през 1987 г. купува фабрика за пластмасови опаковки. Първоначално в нея работят 80 души, но скоро те се увеличават до 1050, сред които и много българи. 15 от тях след време стартират собствен бизнес.
Така идва 2009 г., когато Любен Рабчев решава да се завърне в България, защото, според него, „българинътси остава българин“. Решава да направи винарна, тъй като районът е лозарски още от Римско време, а самият Рабчев е пето поколение винар.
„Всичко съм постигнал с честност „, казва българският бизнесмен. Той смята живота в България за много по-спокоен и е сигурен, че съвсем скоро много българи ще се върнат обратно в Родината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *