Българин със „зелен Оскар” за опазване на околната среда

Директорът по природозащитата на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) Стойчо Стойчев е един от осемте носители на тазгодишните „зелени Оскари”, както популярно се наричат наградите „Уитли” (Whitley Fund for Nature). Призът бе връчен в Лондон от Нейно Кралско Височество принцеса Анна на церемония, състояла се в Кралското географско дружество. Причината е приносът на г-н Стойчев за успешно провеждащата се стратегия на БДЗП за опазването и увеличаване популацията на последните живеещи в диво състояние царски орли в България.

Какво постигна дотук БДЗП по отношение на царския орел?

„Имаме вече 26 гнезда на царски орли, докато през 2000 г. ни бяха известни само 8 гнезда, е отговорът на Стойчо Стойчев. – Видимо популацията на тези птици се увеличава в резултат на успешните ни усилия. А това са широка палитра природозащитни дейности. През размножителния период охраняваме гнездата, за да се предотврати безпокойството и загиване на яйцата и малките или пък отсичане на дървета с гнезда. През зимата организираме изкуствено подхранване за младите птици, за да оцеляват по-добре. Изработваме и поставяме изкуствени гнезда, които да подпомогнат младите двойки да се размножават успешно, да ги привлечем на безопасни места, към по-здрави и удобни за тях гнезда. За наше най-голямо щастие, двойки орли заеха вече 4 от нашите гнезда, което никак не е лесно за реализиране.”

БДЗП постигна и нелесно сътрудничество с електроразпределителното дружество EVN, което започна да поставя пластмасови изолации на електрическите си стълбове. Става дума за мрежата за високо напрежение в района на Странджа-Сакар, Югоизточна България, където се намира все още малката популация на царския орел.

А какво всъщност печелим от възвръщането на популацията на тези царствени птици?

„Аз бих попитал какво печелим от опазването на Боянската църква или пък на Панагюрското златно съкровище? – отвръща с риторичен въпрос природозащитникът. – Тези птици са част от природното ни наследство, част дори от нашата култура. Още прабългарите са имали орела за свой символ. В гроба на хан Кубрат/управлявал в VІІ век/ откриваме като знак орела на бог Тангра. По-късно, през Възраждането, царският орел е бил наричан кръстат орел и българите са вярвали, че той пази реколтата им. Той е бил е символна птица и затова не са го преследвали. Орлите са нещо непреходно в нашата култура. И аз не бих разделил опазването на природното от културното ни наследство.”

За какво ще бъде използвано финансовото изражение на наградата „Уитли” в размер на 280 хиляди британски паунда?

„Това е много важна подкрепа и тези средства ще бъдат използвани отново за опазване на орлите. Искаме и да подпомогнем района на Странджа-Сакар, за да се развие там екотуризъм, повече хора да го посещават и да наблюдават орлите. Това ще осигури доходи в местната икономика, което е много важно. Така хората ще имат пряка финансова полза да опазват орлите. С община Тополовград ще работим за промоция на местните продукти, свързани с пасищата. Опазването на пасищата е много важна част от стратегията за възвръщане на орлите. Защото тези птици ловуват точно там. Там намират и любимото си лакомство – лалугера. Не случайно изчезването на орлите в различни райони на страната е свързано именно със западането на животновъдството там. Когато няма овце и друг добитък пасищата обрастват, гората ги превзема.”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *