Българите в Детройт няма да получат компенсации за наводненията

Българите в Детройт, които останаха без покъщнина след опустошителното наводнение, няма да получат никакви обезщетения. Властите ги призовават да попълват формуляри и да опишат щетите си, но данните ще служат само за статистическа информация.
Улиците в Детройт са покрити с камари от вещи, които хората изхвърлят. Много от тях не стават за абсолютно нищо. В града са отворени центрове, където специалисти ще консултират засегнатите около проблемите след наводнението, сред които са и много наши сънародници. Едно от семействата, които търсят помощ в такива центрове, е сем. Генчеви от Хайзъл парк. Йордан Генчев разказва пред вестника на българите в САЩ BG VOICE, че и те като много други хора в махалата са жертва на пороя. ,,Изхвърлихме много вещи, вече сме към края на почистването. Такова нещо не ни се беше случвало. В един момент не знаеш сънуваш ли или е истина – разказва той. – Отвсякъде бликаше вода – от банята, от тоалетната. Самата улица беше река и водата от шахтите, вместо да отива в канализацията, се връщаше обратно.”
Пенка Димитрова разказва какво означава домът ти да е във вода:“Като започнеш от мокети, шкафове… Само до леглото не е успяла да стигне. В мазето обаче абсолютно всичко беше наводнено. Ние имахме помпа и така успяхме да задържим нивото на водата да е под коляното, ако това е някаква утеха изобщо”.
За да получат обезщетение от застрахователната си компания, потърпевшите трябва да имат специална добавка към полицата за къщата, в която да е описано събитие ,,повредена помпа” или ,,връщане на водите от канализацията обратно”. Деян Кожухаров, собственик на застрахователна агенция в Детройт, обяснява, че ако дадено домакинство не е вписало в полицата покритие занахлуване на вода през канализацията илиповреда на помпата, застрахователната компания няма да плати и цент.
След наводнението някои българи останаха и без автомобилите си. Кошмарът от пълните с вода улици ще се помни дълго от Александър Егов, който се е прибирал у дома с тригодишния си внук Николай. Цялата улица вече била като пълноводна река. Шофьорката пред него внезапно спряла автомобила си, неговата кола нагълтала вода, купето също се наводнило: ,,В един момент стигна до нивото на седалката, където беше внукът. Паника, крясъци, плач… Добре, че имаше момчета, които помогнаха. На следващия ден се обадих на застрахователната компания. Дойде техен представител – оцени щетите, но незнам колко ще ни платят.”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *