Българите в чужбина: С министър и без министър, все тая…

За част от българските граждани в чужбина избирането на министър без портфейл, който да се занимава специално със сънародниците ни зад граница, е неприемливо деление.
Срещу това протестира Даниела Горчева, издател и главен редактор на списание „Диалог“ в Холандия, съобщи БНР.
„Изборът наБожидар Димитров за министър без портфейл на българите в чужбина поставя много въпроси. Единият от тях е, защо новото правителство смята, че българите в чужбина имат нужда от специален министър. Не ми е известно някога да е имало министър на холандците в чужбина, например, и на кои граждани точно – на българските граждани в чужбина или на българите в чужбина. Защото има български граждани, които не са българи и българи, които не са български граждани. И изобщо що за манталитет е да се делят българските граждани на българи в чужбина и на българи в страната, или още по-лошо – на българи и на небългари, тъй като е известно, че има български граждани, които не са българи, а са турци, арменци, евреи“, коментира Горчева.
Тя се застъпи за принципите, за които всички – вътре или извън страната, трябва да се борят за правата и идеите си.
„Да се повдига патриотичният дух на българина, само че по какъв начин – чрез мили тържества. Обаче се харчат в същото време грешни пари на българските данъкоплатци, които биха отишли за много по-полезни неща – за здравеопазването, за пенсионното осигуряване – и аз не разбирам защо българите в чужбина имат нужда от специална агенция. Българите в чужбина са хора, които работят, печелят добре, те могат и сами да се организират, да си направят своите училища за децата си в чужбина и т.н. Те нямат нужда от такава агенция“, заяви още Даниела Горчева.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *