Българите в чужбина ще подновяват лични документи и по електронен път

Българите, живеещи в чужбина, ще могат да подават заявления за издаване на лични документи и по електронен път, стана ясно след последното за годината правителствено заседание.

Това ще стане възможно след реализацията на проект на МВнР, финансиран по ОП „Административен капацитет“ за миналия оперативен период, съобщават от правителствената пресслужба. Работата по него вече приключва, е посочено още в съобщението, но не става ясно откога заявленията за подновяване на документите ще може да се подават и по електронен път.

За да може да бъде издаден паспорт или лична карта обаче ще са нужни електронен подпис и снети биометрични данни, както и вече издаван документ за самоличност в последните 59 месеца.

Заплащането на услугата също може да стане по електронен път. За да бъде дадена тази възможност, днес министрите са одобрили два позаконови акта – Правилника за издаване на българските лични документи и Тарифа №3 за таксите, които се събират за консулско обслужване в системата на Министерството на външните работи по Закона за държавните такси.

Допълнително в Тарифа №3 се предвижда и отмяна на текст, касаещ услуга, която вече не се извършва, а именно – подновяване на валидността на паспорт

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *