Българите не успяват да платят тока си навреме

Българите масово срещат затруднения в плащането на сметките си за ток.

Оказва се, че 34% от тях не успяват да покрият задълженията си навреме. В ЕС този показател е около 10 на сто, разкрива доклад на Европейската комисия за 2015 г. Данни на Института за пазарна икономика очертават още по-ясна картина – повечето българи имат поне едно забавено плащане, а около 7% са забавяли плащането на сметките си до шест дни. 3-4% от битовите потребители поне веднъж са оставали на тъмно заради неплатени задължения.

В същото време около 40% от българите признават, че не успяват да поддържат достатъчно топъл дома си, съобщи вчера Лияна Аджарова от Асоциацията на българските енергийни агенции по време на конференция за енергийната бедност. Тя цитира данни на Евростат от 2015 г., според които по този показател България е на първо място в ЕС, пише в.Сега. В момента у нас липсва дефиниция за енергийна бедност, а целевата помощ от социалното министерство е единствената съществуваща програма, подкрепяща уязвимите домакинства. Според Аджарова обаче бюджетната програма за отопление е неефективна, защото „енергийно бедните българи си остават бедни. Това не подобрява условията на живот и не реализира спестявания на пари, енергия или емисии“, обясни тя. В момента 41% от българите се отопляват на ток, а 32% – на дърва. Процентът на газифицираните домакинства остава минимален – едва 2%.

Важно за енергийно бедните е и как точно останалите битови потребители ще излязат на свободния пазар на ток. Един от основните рискове пред либерализацията е липсата на достатъчно информация за това как може да се смени доставчикът на ток, обясни председателят на асоциация „Активни потребители“ Богомил Николов. Той предупреди, че излизането на свободния пазар може да претърпи крах, ако се окаже, че пазарът е създал монополи и картели по веригата за производство и внос на електроенергия.

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *