Българите от чужбина спряха да пращат пари у нас

Българските емигранти почти спряха да изпращат пари на близките си в страната. През месец януари 2022 г. българите в чужбина са изпратили само 11,9 млн. евро, показват данните на БНБ.

Българските емигранти са най-големите инвеститори у нас - Икономика
Сумата е почти колкото през същия месец на миналата година. Но е 8 пъти по-малка спрямо получените от чужбина средства през януари 2020 г., преди пандемията от Covid-19 да обхване света. През януари 2020 г. изпратените от българите зад граница средства са били 95,2 млн. евро, показват данните на централната банка, информира   expert.bg.
Още през есента на 2020 г. светът започна да се възстановява след ограничителните мерки срещу разпространението на Covid-19, въведени в началото на пандемията. Повече от година по-късно данните на БНБ показват, че това възстановяване не е довело до увеличение на парите от родните емигранти.
От една страна това се дължи на факта, че много българи, които работеха в чужбина, се завърнаха и се установиха в страната.
начителна част от родните емигранти работеха в сектори, които бяха най-силно засегнати от кризата. Сега те дори да искат, не могат да се върнат на работните си места в чужбина. Освен това доходите на много българи, които все още са в чужбина, са намалели заради кризата и това също води до спад на изпращаните от тях пари.

За цялата 2021 г. получените средства от емигранти са 160,7 млн. евро, показват данните на БНБ. Това е със 198,2 млн. евро по-малко спрямо предходната година, когато получените пари бяха 358,9 млн. евро. През първите 3 месеца на 2020 г. емигрантите изпращаха значителни суми, но след въвеждането на мерки срещу разпространението на Covid-19 по света получаваните средства намаляха значително.

През 2019 г., годината преди пандемията, получените от емигранти пари бяха много повече – 1,219 млрд. евро. През 2021 г.Емигранти в чужбина масово разпродават имотите си у нас - Информационна агенция ПИК

От кои страни изпращат най-много?

Най-много средства идват от българските емигранти в Германия, показват данните на БНБ. През 2021 г. средствата, изпратени от федералната република у нас, са 32,2 млн. евро. Сумата е почти наполовина по-малка от получените пари през предходната 2020 г.

През 2019 г., преди пандемията, емигрантите в Германия са изпратили 251,6 млн. евро на близките си в България. Това е над 7 пъти повече спрямо получените средства през 2021 г.

На второ място са българите в САЩ, които за година са изпратили 29,4 млн. евро. На трето място са родните емигранти в Испания, които са изпратили 17,2 млн. евро. На четвърто място са българите във Великобритания с 15,7 млн. евро. В топ пет влиза и Гърция, откъдето сме получили 10 млн. евро.

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *