Българите плащат най-много за разговори по мобилни телефони в ЕС

В съзвучие с опитите си да повиши нивото на конкуренцията между мобилните оператори и да намали таксите за разговори Европейската комисия стартира публична консултация за бъдещата регулация на т.нар. „voice call termination rates“. Консултацията ще продължи до 3-ти септември.
Voice call termination rates представляват таксите, с които операторите таксуват получателя на телефонно обаждане от мрежата на друг оператор. Размерът на тези такси е зависим от националните телекомуникационни регулатори. В момента тези такси са много различни на територията на различните страни-членки на ЕС. Най-евтини са в Кипър, където цената е 2 евроцента за минута, а най-скъпи са в България, където плащаме по 18 евроцента на минута т.е. девет пъти по-скъпо. Подобни разлики пречат на конкурентоспособността на различните оператори – както мобилни, така и аналогови.
През последните пет години ЕК проучи 770 предложения от националните регулатори за урегулиране на телекомуникационния пазар. Проучването даде основание на Брюксел да заключи, че липсва последователност. Разликата между таксите за разговори от аналогови и мобилни телефони, наложени от националните регулатори, не може да се компенсира от подразбиращите се разходи или от спецификата на националните характеристики.
econ.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *